Protitankový zbraňový systém Panzerfaust 3. Nenápadná zbraň, která toho hodně umí

Vojenství 06. března 2022 | 14:24 — Mirka Malá
Na Ukrajinu v současné době dodávají různé země různé zbraně, a to včetně protiletadlového raketového kompletu Raytheon FIM-92 Stinger. Na zemi ale bude pomáhat zejména dokonalá zbraň Panzerfaust 3. Tak trochu nenápadná zbraň, která toho umí opravdu hodně.
Další 1 fotografie v galerii
Panzerfaust je velmi účinná protitanková střela / Dynamit Nobel Defence (volný zdroj foto)

Mezi zeměmi, které na Ukrajinu dodají stovky protitankových zbraňových systémů Panzerfaust 3, je mimo jiné Nizozemsko a přidává se také Německo. Co je to ale za zbraň?

Co je protitankový zbraňový systém Panzerfaust 3

Panzerfaust 3, který vyrábí německá firma Dynamit Nobel Defence, je přenosný raketový granát, který dokáže prorazit 900 mm ocelový pancíř. Je účinný proti všem známým druhům tanků. Jde o jednorázovou zbraň, kterou se zaměří tank, maximálně na vzdálenost 300 metrů a pokud bude zaměřen správně, zcela jistě bude takový tank zlikvidován.

Panzerfaust 3 se skládá z opakovaně použitelné rukojeti a nábojnice nebo-li rakety. Nábojnice se dělí na odpalovací trubici a střelu. Hlava střely se nachází mimo hlaveň, což je důležité, protože pak lze Panzerfausta použít dvojím způsobem. Proti obrněným tankům se prodlouží oddělovací trubka. Proti slabším cílům, jako jsou nákladní auta či doprovodná vozidla, zůstává trubka zatlačena. Rukojeť je pak vybavena zaměřovačem a odpalovačem.

Existuje více verzí

Otázkou zůstává, jaké verze se na Ukrajinu dostanou. Standardní verze Panzerfaustu 3 totiž není vybavena pro noční boj. Je sice možné připevnit světelný zesilovač, ale není jasné, zda budou zbraně na Ukrajinu dodány i s těmito zesilovači. Také čtěte: Kdo jsou obávaní Vágnerovci? Brutální komanda zabijáků, kteří umírají pro toho, kdo si je zaplatí.

Zdroj: The Jerusalem Post, Wikipedia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu