V hloubce několika kilometrů byl v naprosté tmě objeven vrak legendární lodi Endurance

Věda a technika 10. března 2022 | 08:14 — Lukáš Bauer
Jihoafrická expedice objevila na dně Wedddellova moře vrak potopené lodi Endurance, na které se plavil slavný britský polárník Ernesta Shackleton. Velice kvalitní a detailní fotografie vraku pořídili výzkumníci v hloubce okolo tří kilometrů za pomoci speciální miniponorky.
Další 1 fotografie v galerii
Plavidlo je dokonale zachovalé díky unikátní podmínkám / Endurance22 (volný zdroj foto)

Vrak plavidla Endurance britské expedice Ernesta Shackletona byl konečně objeven v hloubce tří kilometrů. O jeho objevení se zasloužila vědecká výprava z Jihoafrické republiky, jejíž cílem bylo Weddelovo moře v Antarktidě. Jihoafrická výprava po ztraceném plavidle pátrala od začátku února. 

Neštastný osud výpravy

Endurance zahájila svou cestu k Antarktidě v roce 1914 a o rok později uvízla v ledu, který ji poškodil. Plavidlo se následně potopilo na mořské dno, kde se je o více než sto let později podařilo lokalizovat díky moderní technice. Loď byla objevena v hloubce 3008 metrů pod hladinou díky speciální miniponorce. Nacházela se přibližně šest kilometrů od poslední známé pozice, kterou zaznamenal kapitán Frank Worsley. 

„Velice nás dojalo, když se nám podařilo zjistit pozici Endurance a pořídit její snímky,“ uvedl ředitel pátrací expedice Mensun Bound. Rovněž také uvedl, že plavidlo je v překvapivě dobrém stavu, dokonce takovém, že se jedná o nejkrásnější vrak dřevěné lodi, který kdy viděl. Na zádi plavidla je dokonce stále patrný nápis Endurance.

Unikátní podmínky

Podle expertů přispělo k velice dobrému stavu vraku především to, že na mořském dně v okolí Antarktidy se nachází mikroorganismy, které dřevo nedegradují a také je v těchto oblastech velice čistá voda. I díky tomu se podařilo pořídit velice detailní a ostré záběry vraku ležícího na mořském dně. Viditelnost v této oblasti totiž dosahuje i mnoha desítek metrů.

Samotný vrak je chráněn Smlouvou o Antarktidě, která kontinent označuje za nadnárodní území určené pouze pro vědecké účely. Česko tam má polární stanici a v rámci smlouvy má poradní právo. Dále čtěte: (Roboti mohou vyřešit zásadní nedostatek vesmírných satelitů. NASA plánuje speciální misi).

Zdroj: Endurance22.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu