Vědci vyvinuli unikátní zařízení. Dokáže přeměnit rádiové vlny na elektrickou energii

Věda a technika 22. března 2022 | 10:43 — Lukáš Bauer
Skupina vědců přišla s unikátním zařízením, které dokáže měnit rádiové vlny na potencionálně využitelný zdroj elektrické energie. Pokud by se jejich objev osvědčil, mohl by znamenat velký průlom v oblasti elektroniky. Rádiové vlny jsou totiž dostupné prakticky všude.
Další 1 fotografie v galerii
Rádiové vlny jsou dnes doslova na každém kroku / Depositphotos

O rádiových vlnách vědci již dlouho vědí, že představují potencionální zdroj elektrické energie. Výzkumníci proto již dlouho hledají způsob, jak zužitkovat jejich energii, která jinak zůstává nevyužita. Doposud se však nedařilo z rádiových vln získat dostatek energie pro praktické využívání v každodenním životě. Nyní však nastal v této oblasti průlom.

S výraznou změnou směrem vpřed totiž přišla skupina amerických fyziků, kterým se podařilo na povrch rádiové antény aplikovat speciálně upravený materiál. O svém novém objevu, který už má za sebou první zkoušky fyzici informovali v nové studii, která byla publikována v odborném časopise Optical Materials Express.

Všudypřítomné rádiové vlny

Vědci se v rámci svého výzkumu zaměřili na využití energie z obrovské exploze nejrůznějších technologií, které rádiové vlny využívají. Díky nim objem nevyužitého záření v posledních letech výrazně narostl. Nyní je prostředí kolem nás podle amerických expertů vhodné pro vývoj technologií, které budou získávat energii z rádiových vln.

V rámci svého výzkumu využili speciální metamateriál, tedy materiál s takovými vlastnostmi, které se v přírodě běžně nevyskytují. Prvním z prototypů takových zařízení je speciální anténa, jejíž povrch tvoří metamateriál umožňující dokonalé absorbování rádiových vln s nízkou intenzitou. Hmota obsahuje speciálně navržené struktury, které interagují s elektromagnetickým zářením způsobem, jaký u přirozeně se vyskytujících materiálů nepozorujeme.

První funkční prototyp

Podle thedebrief.org výzkumníci ověřili schopnosti zařízení v dokonale izolované anechoické komoře. Ta eliminovala jakékoli nežádoucí vlivy signálů z jiných zdrojů, než byly zdroje rádiových vln, které ovládali vědci. Při experimentech výzkumníci využili zařízení o rozměrech 16 x 16 cm. Měřili, kolik energie dokázalo generovat, zatímco měnili frekvence zdroje rádiových vln mezi 0,7 a 2 GHz. Zjistili, že anténa dokáže generovat 100 mikrowattů, což podle autorů postačuje k pohánění jednoduchých zařízení. A to jen z běžně dostupných rádiových vln. Dále čtěte: Runet je vize Ruska na internet bez zbytku světa. Informace ze západu už budou pro lidi naprosto nedostupné.

Zdroj: Optical Materials Express, thedebrief.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Zavřít reklamu