Runet je vize Ruska na internet bez zbytku světa. Informace ze západu už budou pro lidi naprosto nedostupné

Věda a technika 14. března 2022 | 13:53 — Lukáš Bauer
Rusko plánuje prohloubit svoji izolaci od zbytku světa tím, že chce zavést ekvivalent internetu na svém území. Bude však bez zbytku světa a nezávislý na západních sítích. Takzvaný Runet způsobí, že v Rusku se už nikdo nedostane k informacím ze západních zemí.
Další 1 fotografie v galerii
Rusko chce vybudovat svůj vlastní internet nepřístupný z okolního světa / Depositphotos

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina plánuje obyvatele Ruska definitivně odříznout od světového internetu a vytvořit jeho náhradu zvanou Runet. Tato síť bude v podstatě ekvivalentem internetu, pouze však bez zbytku světa. Lze předpokládat, že síť bude kompletně cenzurována a monitorována.

Podle dostupných informací vláda také již nařídila poskytovatelům státních webů a dalších internetových služeb, aby zahájily projekty, jejichž cílem bude odstranit závislost každého ze subjektů od světové sítě internet. Tyto informace pocházejí z vládních dokumentů, které zveřejnila běloruská televize.

Nesnadný projekt

Rusko podle všeho plány na odpojení se od zbytku světa chystá již delší dobu, nejedná se ale o zrovna malé ambice. Náročnost takového řešení je totiž v dnešním světě, který je na iternetu závislý, velice obtížná. Správci sítí by tak například museli převést všechny domény jen do Runetu, jak se zatím jen teoretická síť nazývá. 

Pokud se tento krok Rusku podaří, jejich síť bude zcela nezávislá a z okolního světa do ní nebude možné proniknout. Fungovat nebude ani běžná komunikace jako například mailová komunikace se zahraničím. Uživatelům této sítě v Rusku by se tak obsah zmenšil jen na plně kontrolované dezinformace státních médií.

Státní kontrola

Rusko přítom o kontrolu internetu usiluje už řadu let a několikrát zavedlo zákony, které umožňují kontrolu internetu a jejich uživatelů. Nejvíce se tyto změny projevily po roce 2014, kdy se prudce zhoršily vztahy Moskvy se Západem kvůli anexi ukrajinského Krymu a ruské vojenské agresi vůči Ukrajině na Donbasu. Internetová média, sociální sítě, poštovní servery a účty bloggerů jsou povinny půl roku uchovávat obsah pro případnou státní kontrolu, kterou nemohou odmítnout.

Zcela zásadní změna však přišla před třemi lety, kdy v zemi začal platit zákon o takzvaném svrchovaném internetu, který dává úřadům v podstatě neomezenou kontrolu nad pohybem uživatelů v síti. Každý uživatel internetu je tak povinen opatřit si prostředky, které tuto centralizovanou kontrolu umožňují. Zda se Rusku podaří Runet v příštích letech zavést, je však zatím velice nejisté a experti se shodují, že Rusko teprve mapuje prostředí a proveditelnost takového projektu. Dále čtěte: (Roboti mohou vyřešit zásadní nedostatek vesmírných satelitů. NASA plánuje speciální misi).

Zdroj: Fortune, BBC.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu