Osm kilometrů pod hladinou oceánu. Expedice objevila zvláštní živočichy v Atakamském příkopu

Věda a technika 23. března 2022 | 19:20 — Lukáš Bauer
Vědci prováděli výzkumný ponor až na samé dno Atakamského příkopu, který se nachází u pobřeží latinskoamerických států Peru a Chile. Na dně tohoto příkopu v hloubce okolo osmi kilometrů pod hladinou oceánu objevili velice pozoruhodné organizmy. Na mořském dně se nacházelo také množství bakterií a dalších organizmů.
Další 1 fotografie v galerii
Hluboko v Atakamském příkopu byli objeveni zvláštní živočichové / Depositphotos

Vědecká expedice Atacama Hadal uskutečnila ponor do jednoho z nejhlubších podmořských příkopů na Zemi a na jeho dně objevila překvapivý život. Na dně Atakamského příkopu u peruánského pobřeží v hloubce okolo osmi kilometrů totiž vědci s pomocí speciální miniponorky objevili pozoruhodný život.

Nový objev zvláštních organizmů a rozsáhlých kolonií bakterií vědce překvapil a vzbudil nové otázky ohledně možností podmořského života. Vědecká expedice se do příkopu ponořila s cílem nainstalovat do hlubin speciální senzory, kterými by mohli sledovat seizmickou aktivitu.

První člověk na dně příkopu

Atakamský příkop v některých místech dosahuje hloubky až osm tisíc metrů a jeho délka činí zhruba 5900 kilometrů. Výprava Atacama Hadal se v lednu zaměřila na část u severního pobřeží v Chile. Do této chvíle se do hlubin tohoto příkopu ještě nikdy člověk neponořil a jeho dno tak zůstávalo zcela neprozkoumané.

Vědec sestoupil na dno příkopu ve speciální ponorce Limiting Factor, která byla vybavena silnými LED reflektory. Ty jsou nezbytné pro orientaci v naprosté tmě, protože již v hloubce okolo sta metrů nepronikají do vody žádné sluneční paprsky.

Další ponor do hlubin

Expedice na dně objevila hned několik druhů průsvitných želatinových sumýšů, kterým mnoho z nás neřekne jinak než tzv. "mořské okurky". Dalším důležitým objevem byly rozsáhlé kolonie bakterií s dosud neznámou vnitřní strukturou. Podle expertů tak tento objev přinesl více otázek než odpovědí. Vědci proto plánují ponor do hlubin Atakamského příkopu zopakovat a dále ho zkoumat.

V druhé polovině letošního roku chtějí do příkopu také umístit senzory, které budou sledovat pohyb Jihoamerické tektonické desky a desky Nazca. Tato oblast je totiž sužována častými zemětřeseními, které mají na svědomí velké materiální škody i množství lidských životů. Dále čtěte: Výzkum odhalil nové tajemství chobotnic. Na Zemi byly dávno před dinosaury.

Zdroj: Caladan Oceanic, sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu