Americké letectvo očekává zbraň, která neomylně zničí každý cíl. Nová klouzavá bomba má název StormBreaker

Vojenství 05. dubna 2022 | 09:13 — Lukáš Bauer
Američtí letci očekávají nového pomocníka do výzbroje svých nadzvukových letounů. Nová klouzavá bomba s názvem StormBreaker je totiž vybavena pokročilým systémem navádění a proto jí neunikne žádný cíl.
Další 1 fotografie v galerii
Tato zvláštní klouzavá bomba je vybavena sofistikovanými systémy navádění / US Air Force / volný zdroj foto

Na konci minulého roku už letectvo provedlo testování bomby a nyní začíná její integrace. Přesně naváděná klouzavá bomba je už nasazena na stíhačky F-15E Strike Eagle a následovat mají stroje F/A-18E/F Super Hornet.

Bomba StormBreaker (dříve Small Diameter Bomb Increment II) je ze vzduchu vypouštěná přesná úderná zbraň. Je navržená tak, aby řešila kritické potřeby vojska. Dokáže detekovat, sledovat a ničit stacionární nebo pohybující se cíle s vysokou přesností. Dokonce i na velkou vzdálenost ve dne v noci za každého počasí. Kromě toho, že bude integrována do stíhaček, mohou ji nést také  bombardéry a dálkově řízená letadla, tedy drony.

Zákeřná zbraň

Střele patří tři hlavní rysy. Má třírežimové hlavové složení, dvojitý tvar vlny a smrtící hlavici. Měří téměř 1,8 metru na délku s průměrem 15 centimetrů, má téměř dvoumetrové rozpětí křídel a váží téměř 100 kilo.

Funguje ve čtyřech režimech útoku – normální, koordinovaný, okamžitý a laserový. Při provozu v normálním režimu útoku zbraň zaútočí na stacionární a pohyblivé cíle za každého počasí, zatímco na pevné cíle lze zaútočit v režimu souřadnicového útoku. Režim okamžitého útoku umožňuje zásah blízkých i příležitostných cílů a vytváří předvídatelnou dráhu letu. Útočný režim s laserem je určen pro přesný zásah na pevný cíl.

Sofistikované navádění

StormBreaker je také vybaven řídicím akčním systémem, tepelnou baterií, výsuvným alternátorem vzduchové turbíny a ovladačem rozmístění křídel. Palubní počítač slouží k propojení i ovládání senzorů a navigačních systémů.

Bojová hlavice StormBreakeru s více efekty nabízí smrtící účinek s minimálním vedlejším poškozením proti různým cílům včetně obrněných vozidel. Bomba má také chytrou pojistku. Naváděná zbraň může zasáhnout více mobilních cílů ze vzdálenosti více než 72,42 km. Má také schopnosti blízkého a okamžitého zásahu cíle. Dále čtěte: (Létající tanker amerického letectva LMXT se bude účastnit strategických misí).

Zdroj: Breaking defense, Airforce Technology

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu