Za polárním kruhem se odehrávají neobvyklé změny. Klimatologové se mají na pozoru

Věda a technika 12. května 2022 | 10:35 — Lukáš Bauer
V Arktidě se děje něco velmi neobvyklého. Na neobvyklé změny upozornil tým biologů. Těmito změnami jsou zárodky rašelinišť, které se začaly objevovat v arktických oblastech, které rychle tají. Díky tomu mohou za polárním kruhem vznikat místa, která budou pohlcovat uhlík z atmosféry.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci prováděli výzkum v arktických oblastech / Depositphotos

Vědci objevili nečekané změny daleko za polárním kruhem, když před čtyřmi lety odebírali vzorky z půdy v blízkosti fjordu Isfjorden na Špicberkách. Ve zkoumaných oblastech totiž objevili minerální půdu, na které se nacházela velmi tenká vrstva organické hmoty. Vědci následne zjistili, že se v těchto místech nachází značné množství uhlíku, který byl zachycen z atmosféry pomocí fotosyntézy. Vědeckou studii na toto téma publikoval vědecký časopis Scientific Reports.

Skupina vědců proto dospěla k názoru, že se jedná o nově vznikající rašeliniště, která jsou tvořena převážně mechem. Jejich výzkum navíc ukázal že místa, kde vznikají rašeliniště schopná pohlcovat uhlík z atmosféry vznikají na mnoha dalších arktických lokacích.

Zájem klimatologů

„Není to ještě rašelina v pravém slova smyslu, ale dalo by se říci, že je to výchozí bod pro její vznik. Pokud tento proces, který vytváří proto-rašeliniště, probíhá ve velké míře, může se na severu objevit neočekávaná zásobárna uhlíku, nebo dokonce rostlinné společenstvo, které zmírňuje klimatické změny,“ uvedla vedoucí výzkumu Minna Välirantová z Helsinské univerzity.

Nový objev v arktických oblastech však vzbudil nebývalý zájem z řad odborné veřejnosti. Přítomnost nových rozsáhlých rašelinišť by totiž mohla znamenat dobrou zprávu pro klimatology. Rychle tající arktické oblasti by se totiž mohly stát jakýmsi pohlcovačem uhlíku z atmosféry a tím snižovat dopady klimatických změn.

Ochrana planety

Tento rezervoár zatím nebyl zahrnut do žádného modelování ekosystémů a atmosféry, protože se tradičně předpokládalo, že žádná nová rašeliniště nevznikají. Jedná se tak možná o takzvaný zpětnovazební jev, kdy planeta reguluje zvyšující se množství uhlíku v atmosféře tvorbou nových rašelinišť. Dále čtěte: (Dánští biologové přišli s unikátní technikou, jak celoročně pěstovat oblíbenou pochoutku v podobě smržů).

Zdroj: Scientific Reports

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu