Dánští biologové přišli s unikátní technikou, jak celoročně pěstovat oblíbenou pochoutku v podobě smržů

Věda a technika 08. května 2022 | 19:45 — Lukáš Bauer
Sezóna smržů už je v plném proudu, ale ne každý ví, kde tuto oblíbenou houbu sbírat. Dánský biolog proto vymyslel způsob, jak pěstovat smrže černošedé celý rok díky takzvané indoor kultivaci. Jeho technika umožňuje v domácím prostředí sklidit až devět kilogramů smrže na čtvereční metr ročně.
Další 2 fotografie v galerii
Dánský biolog vymyslel techniku jak pěstovat smrže černošedé celý rok / The Danish Morel Project / volný zdroj

Smrž (Morchella) je rod jedlých vřeckovýtrusých hub z čeledi smržovitých. Výrazným znakem smržů je zvláštní klobouk se sítí žeber připomínající včelí plástev. Existuje mnoho druhů těchto zvláštních hub, z nichž všechny jsou v kulinářském světě ceněny pro svou zemitou až ořechovou chuť.

Smrži se tak ve světě hub řadí k nejžádanějším druhům. Houbaři je obvykle sbírají už od brzkého jara, kdy se vyskytují především v listnatých lesích. Stejně jako většinu dalších druhů hub je však nesmírně obtížné pěstovat i tyhle. Skupina dánských biologů to však dokázala.

Unikátní pěstební technologie

Za projektem The Danish Morel Project stojí dvojice dánských biologů, kteří objevili spolehlivou metodu, jak pěstovat velké množství smržů uvnitř klimaticky kontrolovaného prostředí po celý rok. Jejich technika je vyvrcholením téměř čtyř desetiletí výykumu, na kterém pracovali spolu s Královskou veterinární a zemědělskou univerzitou a Kodaňskou univerzitou.

Jejich pěstební metoda produkuje 4,2 kilogramů hub během 22týdenního pěstebního cyklu, což odpovídá asi 10 kilogramům na metr čtvereční za rok. Ve Spojených státech se cena jednoho kilogramu sušených smržů přitom pohybuje okolo 400 dolarů. Jedná se tak o velice výnosnou činnost.

Výhody pěstovaných smržů

Biologové zjistili, že přidáním trávy do půdy stimuluje smržovo mycelium. Vyšlechtění smrži mají však výhody, které volně rostoucím smržům chybí. Například to, že jsou čisté. Ve členitých kloboucích volně rostoucích smržů se totiž ukrývají slimáci hmyz a další nežádoucí organismy, které se musí nejdříve odstranit. Dále čtěte: (Záhadné obří nádoby z kamene byly objeveny v Indii. Vytvořila je neznámá civilizace).

Zdroj: Smithonianmag, Thedanishmorel.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu