Poprvé v historii. Vědcům se podařilo vypěstovat rostliny v půdě z Měsíce

Věda a technika 18. května 2022 | 11:00 — Lukáš Bauer
Vědci vůbec poprvé historii úspěšně vypěstovali rostliny v půdě, kterou astronauti NASA odebrali při průzkumu Měsíce v rámci slavného vesmírného programu Apollo. Vědci jsou přesvědčeni, že se jedná o průlomový milník v budoucím průzkumu vesmíru.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci v laboratoři vypěstovali rostliny v měsíční půdě / NASA

Vůbec poprvé v historii biologové dokázali vypěstovat rostliny v měsíční půdě. K svému převratnému pokusu využili vzorky z měsíčního povrchu, které odebrala NASA během průzkumu Měsíce v minulém století. Jedná se o významný milník, který může pomoci lidstvu k dobývání vesmíru.

Rostlinu zvanou huseníček se podařilo v měsíční půdě vypěstovat v laboratorních podmínkách, vědci ale uvádí, že nový výzkum otevírá cestu k tomu, aby mohli zahájit stejné pokusy přímo na Měsíci.

Měsíční půda

Jako médium ke svému pokusu vědci využili takzvaný regolit, tedy měsíční obdobu pozemské půdy. Takto se označuje svrchní vrstva měsíčního povrchu, která je tvořena podobně jako na Zemi směsí různých materiálů. Cílem výzkumu bylo zjistit, jestli by se dala využít k pěstování plodin, které by sloužily jako potraviny pro generace budoucích dobyvatelů Měsíce. Výsledky experimentu jsou podle autorů velmi pozitivní a mohou být počátkem dalšího bádání.

Rostlinky jménem huseníček zasadili do měsíčního regolitu, který na Zemi dopravili před půlstoletím Neil Armstrong a Buzz Aldrin v rámci mise Apolla 11. Vědci si tuto rostlinu nevybrali náhodou. Jedná se totiž o velice dobře geneticky popsaný organizmus. V rámci výzkumu se vědcům podařilo vyklíčit všechny zasazené rostliny.

Stovky kilogramů materiálu

Šest posádek Apolla přivezlo na Zemi jenom 382 kilogramů měsíčních hornin a půdy. Většina zůstala uložená mimo dosah lidí – a to pro budoucí vědecké využití. Kvůli tomu museli až doposud vědci experimentovat jen se simulovanou půdou vyrobenou ze sopečného popela na Zemi. Dále čtěte: (Vědci objevili v hlubinách oceánu podivný útvar. Tři tisíce metrů pod hladinou oceánu na dně podmořského jezera).

Zdroj: NASA.

Témata: NASA, Měsíc, povrch, výzkum
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu