Avangard: Děsivá ruská zbraň letící sedmadvacetkrát rychleji než zvuk. Obrana proti ní neexistuje

Vojenství 19. května 2022 | 15:55 — Lukáš Bauer
Před několika lety Ruská federace pohrozila světu novou mezikontinentální zbraní, která údajně dosahuje rychlosti až sedmadvaceti násobku rychlosti zvuku. Raketa pojmenovaná Avangard může nést jak konvenční tak jaderné hlavice a řadí se tak k nejnebezpečnějším zbraním světa.
Další 1 fotografie v galerii
Hypersonický kluzák je vynesen do velké výšky raketovým nosičem / Depositphotos

Ruský prezident Putin popsal nadzvukovou zbraň Avangard jako technologický průlom srovnatelný se sovětským vypuštěním prvního satelitu z roku 1957. Nová ruská zbraň a podobný systém vyvíjený Čínou znepokojily Spojené státy, které tak začaly přemýšlet o obranných strategiích.

Nosičem takzvaného hypersonického kluzáku Avangardu je mezikontinentální balistická raketa, ale na rozdíl od běžné rakety, která letí předvídatelnou trasou, tato za letu provádí ostré manévry v atmosféře, takže je mnohem těžší ji detekovat a také zneškodnit.

Nová třída hypersonických zbraní

Hypersonický kluzák se od návratových těles tradičních balistických raket odlišuje schopností manévrovat a operovat v menších výškách. Kombinace manévrovacích schopností a vysoké hypersonické rychlosti tak představuje pro konvenční protiraketovou obranu značnou výzvu. 

Podle tehdejšího vyjádření prezidenta Putina, je pro Rusko nezbytné kromě Avangardu vyvíjet i další perspektivní zbraňové systémy, protože americké snahy vyvinout protiraketový obranný systém by podle něj mohly narušit vojenskou rovnováhu obou velmocí. V prosinci 2018 byl Avangard vypuštěn z raketové základny Dombarovskiy na jihu Uralu a úspěšně zasáhl cvičný cíl na střelnici Kura na Kamčatce vzdálené 6 000 kilometrů.

Další hypersonické zbraně

Rusko disponuje také hypersonickou zbraň Kinžál, kterou vypustila z letounu MiG-31 ke zničení cílů na Ukrajině. Raketa letí desetkrát rychleji než rychlost zvuku, má dosah více než 2 000 kilometrů a může nést jadernou nebo konvenční hlavici. Tato střela je určena k zásahu jak pozemních, tak námořních cílů. Dále čtěte: (Po zuby vyzbrojený ruský tank zvaný Terminátor. Jeho palebná síla je impozantní).

Zdroj: Česká Televize, CDR.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu