Ukrajinská aplikace poháněná daty ze satelitů Elona Muska. Smrtící vynález zaskočil ruskou mašinerii

Vojenství 21. května 2022 | 14:32 — Lukáš Bauer
Ukrajina disponuje velmi sofistikovanou aplikací, která umožňuje ukrajinskému velení objednávat za pomoci aplikace bombardování ruských vojenských jednotek podobně, jako když si chcete objednat taxi. Mocný nástroj, který rozsévá bleskovou smrt, vyvinuli ukrajinští programátoři a inspirovali se přitom světoznámou aplikací Uber.
Další 2 fotografie v galerii
Trosky ruské techniky se válí po celé Ukrajině / Wikimedia Commons / armyinform.com.ua, CC BY 4.0

Jak ukazují poslední události na Ukrajině, digitální technologie a aplikace mohou být opravdu velice účinným a to nejen obranným prostředkem. Ve válečných konfliktech si vydobily své místo. Důkazem je aplikace, s její pomocí si ukrajinské velení objednává bombardování ruských jednotek na stejné bázi, na jaké fungují aplikace společností jako je například Uber.

Unikátní systém GIS Arta, byl navržen tak, aby za pomoci dat z mnoha různých zdrojů dokázal identifikovat a zapisovat polohu ruských vojenských jednotek. Na základě těchto údajů je pak možné v rámci několika minut zahájit dělostřelecký nebo letecký útok a zaskočeného útočníka zcela zničit. Právě tento systém má na svědomí masakr ruských vojenských sil u řeky Severní Doněc, kde zůstaly trosky desítek vojenských vozidel a stovky mrtvých vojáků.

Přesné a rychlé ničení

Poté co systém dostane informaci o pohybu nepřátelských jednotek, identifikuje nevhodnější zbraň v blízkém okolí k jejich zničení, ať už se jedná o dělostřelecké baterie nebo drony. K tomu je samozřejmě potřeba souhra mnoha různých systémů z nichž klíčovou roli hrají například vesmírné komunikační družice Starlink Elona Muska.

Celý systém umožňuje doslova bleskurychlou reakci obranných sil v řádu i několika minut, což značně ztěžuje úhybné manévry nepřátelských jednotek. Identifikovaný nepřítel je navíc často ostřelován hned z několika směrů, takže v podstatě nemá možnost útěku.

Roky vývoje

Přístup do tohoto vojenského systému mají pouze ukrajinští velitelé, kteří prošli bezpečnostní prověrkou. Samotný systém nevznikl v rámci války na ukrajině, ale jsou za ním roky pečlivě koordinovaného vývoje. Hlavním architektem zkázonosného systému GIS Arta je Jaroslav Šerstjuk, který na jeho vývoji pracuje již od anexe Krymu a za tu dobu se mu podařilo v rámci projektu navázat spolupráci s mnoha společnostmi z digitálního světa, které poskytují svá data. Dále čtěte: ()

Zdroj: GIS Arta, The Times.

Témata: smrt, Uber, Ukrajina, konflikt
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu