Legendy českého průmyslu jsou k vidění v tatrováckém muzeu. Vyhrálo první cenu v soutěži muzeí

Auto 21. května 2022 | 19:25 — Lukáš Bauer
Asociace muzeí a galerií ČR v rámci 20. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis ocenila Muzeum nákladních automobilů Tatra první cenou. Muzeum otevřelo brány návštěvníkům v listopadu minulého roku a ihned se stalo vyhledávaným cílem fanoušků historie automobilismu a značky Tatra.
Další 2 fotografie v galerii
Lgendy českého automobilového průmyslu mají důstojné místo v novém muzeu / Tatra Trucks / volný zdroj

Výsledky Národní soutěže muzeí Gloria musaealis Asociace muzeí a galerií ČR vyhlašuje každoročně při příležitosti Mezinárodního dne muzeí, a to v několika kategoriích. Letos v kategorii Muzejní počin roku získalo první cenu Muzeum nákladních automobilů Tatra. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo ve čtvrtek 19. května ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Unikátní automobilová sbírka

Muzeum nákladních automobilů Tatra provozuje Muzeum Novojičínska, p. o., přičemž vzniklo ve spolupráci s hejtmanstvím Moravskoslezského kraje, firmy Tatra Trucks a města Kopřivnice. Muzeum je umístěno v rekonstruované bývalé slévárně ze začátku 20. století. Tento industriálně vyhlížející prostor s nezaměnitelným geniem loci je důstojným stánkem pro prezentaci historie výroby nákladních automobilů značky Tatra jako významného průmyslového dědictví České republiky.

Tématicky rozdělená expozice

Expozice muzea je rozdělená do 14 tematických celků, a to chronologicky, ale i podle zaměření. K vidění je na osm desítek užitkových a nákladních automobilů Tatra, přičemž exponáty jsou doprovázeny velkými grafickými a informačními plochami, videomappingem a prvky virtuální reality.

Jedním z impulsů pro vybudování nového muzea bylo rozšíření dosavadní kolekce automobilů patřících společnosti Tatra Trucks o tzv. Hlachovu sbírku čítající několik desítek exponátů. Muzeum doplňuje původní Technické muzeum Tatra, které se nadále věnuje především osobním vozům Tatra. Budování nového muzea začalo v roce 2019 a vyšlo na 171,1 milionu korun. Největší část nákladů pokryly peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj, konkrétně šlo o 105 milionů korun. Šesti miliony přispěl stát, zbytek pokryl rozpočet Moravskoslezského kraje. Většina exponátů pochází ze sbírek společnosti Tatra Trucks, ta muzeu poskytla i pozemek a budovu bývalé slévárny, v níž muzeum sídlí. Dále čtěte: (Americké raketomety M270 MLRS jsou postrachem ruských vojáků. Svůj cíl vymažou z mapy na stovky kilometrů).

Zdroj: Tatra Trucks.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu