Stovky let starý vrak byl objeven v roce 2007. Po patnácti letech vědci přicházejí se zásadním zjištěním

Věda a technika 13. června 2022 | 09:07 — Lukáš Bauer
Britská válečná loď Gloucester, která se potopila v roce 1682 pod vlajkou britského království, ležela na dně stovky let, než ji objevili v roce 2007 podmořští archeologové. Po téměř patnácti letech výzkumu na utajovaném místě přichází vědci se zajímavým zjištěním.
Další 2 fotografie v galerii
Plavidlo bylo objeveno již v roce 2007 / University of East Anglia / volný zdroj

Vědci po téměř patnácti letech zkoumání vraku královského plavidla Gloucester uvedli, že se jedná o jeden z nejvýznamnějších námořních objevů od doby, kdy byl v roce 1982 objeven vrak lodi Mary Rose. Plavidlo bylo objeveno již v roce 2007, vědci ale nikdy nezveřejnili více detailů o jeho probíhajícím zkoumání, kvůli obavám z lovců vraků.

Plavidlo Gloucester leželo pohřbeno na mořském dně, dokud jej bratři Julian a Lincoln Barnwellovi a přítel James Little neobjevili v roce 2007 po čtyřletém pátrání na pobřeží Norfolku. Toto plavidlo královského námořnictva převáželo budoucího anglického krále Jamese Stuarta, tehdejšího vévodu z Yorku, když 6. května 1682 najelo na mělčinu.

Zrádné mělčiny

Loď se potopila po sporu mezi budoucím anglickým králem Jamesem II., bývalým vysokým admirálem, a kapitánem lodi o kontrolu nad plavebním kurzem. Loď pak najela na mělčinu ve zrádných vodách kolem Norfolku. Nyní po patnácti letech od jejího nalezení vědci zveřejnili detaily, které podle nich naznačují, že se jedná o jeden z největších námořních objevů v britských vodách. Na palubě zahynula stovka lidí, ale samotný Jamese Stuart přežil, přestože se opuštění lodi bránil do poslední chvíle.

Dosud nejvýznamějším počinem archeologie bylo vyzvednutí plavidla Mary Rose, jedné z válečných lodí Jindřicha VIII., která se potopila v roce 1545. Tato loď byla v roce 1982 zachráněna díky námořní archeologii a poskytla spoustu podrobností o životě v dobách Tudorovců. Stejnou důležitost nyní podle vědců bude mít i objev lodi Gloucester.

Cenné artefakty

Zhruba třetina dřevěné válečné lodi, která byla téměř celá pohřbena pod mořským dnem, se zachovala, exponované části se nedochovaly. Uvnitř byly objeveny dřevěné lafety, hrnce na vaření, skalpely, kožené obaly na knihy, injekční stříkačky, housle, píšťalky, zbraně, navigační zařízení a nábytek, to vše byly položky získané z Mary Rose, které historikům poskytly dosud největší sbírku pravých tudorovských artefaktů. Dále čtěte: (Ve vysychající obří přehradě se objevují ruiny pradávného města. Jeho stáří je 3400 let).

Zdroj: Sciencealert, Eurekalert

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu