Konec legendárního webového prohlížeče Internet Explorer. Od středy mu definitivně končí podpora

PC a Mobil 14. června 2022 | 14:08 — Lukáš Bauer
Americký softwarový gigant Microsoft minulý týden oznámil, že končí podpora stárnoucího webového prohlížeče Internet Explorer. Tento prohlížeč byl kdysi synonymem slova internet, ale nyní nás po desítkách let definitivně opouští. Nahradil ho novější Edge, který je lépe přizpůsoben současným trendům.
Další 1 fotografie v galerii
Podpora Internet Exploreru končí / Microsoft / volný zdroj

Americká společnost Microsoft oznámila definitivní ukončení podpory oblíbeného prohlížeče Internet Explorer, který stále běží na milionech počítačů. Tento legendární webový prohlížeč stál u zrodu boomu internetu, ale jeho čas se podle Microsoft naplnil. Podpora zastaralého prohlížeče tak ve středu definitivně končí a s tím i jedna dlouhá éra.

Podle statistických údajů dnes tvoří podíl Internet Exploreru už jen okolo jednoho procenta internetového provozu. Společnost ho totiž již před časem nahradila novým prohlížečem Microsoft Edge, který se stal součástí operačního systému Windows.

Stárnoucí software

Explorer byl původně součástí operačního systému Windows. V roce 2010 musel Microsoft pod tlakem EU umožnit uživatelům svého operačního systému využívat i jiné prohlížeče. Od té doby začal masivně narůstat podíl prohlížeče Chrome, Firefoxu nebo prohlížeče od Seznamu. V tuzemsku v součsné době tvoří podíl prohlížeče Chrome 56 procent celého trhu, následuje Edge s necelými deseti procenty, Seznam s devíti procenty a Firefox s 8,5 procenty.

Edge je proti Exploreru výrazně rychlejší, využívá jádro Chromium, stejně jako konkurenční Chrome. Navíc obsahuje zabudovaný režim Internet Explorer, který řeší problém s weby vyžadujícími IE. Explorer ale bude možné používat v zařízeních, která musí fungovat dlouhodobě beze změny. Jde o různé systémy v lékařství, dopravě či průmyslu.

Nadmíru úspěšný produkt

Internet Explorer byl poprvé představen v roce 1995 a rychle vytlačil tehdy dominantní Netscape Navigator. V roce 2015 pak vyšla první verze jeho nástupce Edge. Od té doby se Microsoft snaží zastaralý Explorer utlumovat. Dále čtěte: (Vědci vytvořili nový rekord v rychlosti přenosu dat. Pohybují se už v řádu petabitů za vteřinu).

Zdroj: Ghacks, PCworld

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu