Vědci vytvořili nový rekord v rychlosti přenosu dat. Pohybují se už v řádu petabitů za vteřinu

PC a Mobil 10. června 2022 | 13:50 — Lukáš Bauer
Dnes je v mnoha místech světa běžně dostupný velice rychlý širokopásmový internet. Ať už se však jeho rychlost pohybuje i v řádu stovek megabitů, k rychlosti, kterou dokázali přenášet data japonští vědci, se neblíží ani zdánlivě. V rámci nejrychlejšího přenosu dat světa totiž vědci dosáhli rychlosti více než jednoho petabitu.
Další 1 fotografie v galerii
Stávající infrastrukturu lze snadno upgradovat na novou technologii / Pixabay

Zcela nový rekord v přenosu dat stanovil tým z Národního institutu informačních a komunikačních technologií (NICT) v Japonsku, který přenesl data na vzdálenost 51,7 kilometrů jen těžko uvěřitelnou rychlostí 1,02 petabitů za sekundu. Taková rychlost přenosu dat by umožnila například streamování 10 milionů videokanálů v rozlišení 8K současně.

Vědcům se podařilo této závratné rychlosti dosáhnout pomocí sítě optických vláken, která se však ani zdaleka nepodobají těm, která jsou využívána pro současnou internetovou infrastrukturu. Použití optické technologie by však mělo výrazně usnadnit budoucí upgrade stávající infrastruktury na extrémně rychlý přenos dat.

Technologická inovace

Ještě před rokem se výzkumníkům ze stejného ústavu podařilo dosáhnout maximální rychlosti 300 terrabitů, což je přibližně třetina stávající rychlosti. V  rámci experimentu bylo použito vícejádrové vlákno (MCF) o průměru 0,125 mm a multiplexem WDM, který sehrál klíčovou roli. Tato technologie totiž umožňuje vysílání signálů o různých vlnových délkách současně.

Další novinkou bylo použití čtyř jader, což v podstatě zčtyřnásobilo trasy pro přenos dat. Tyto změny se však vědcům podařilo implementovat při zachování stejné velikosti kabelu jako u standardní linky s optickým vláknem. Výzkumníci také použili různé další technologie optimalizace, zesílení signálu a dekódování.

Stávající infrastruktura

Stejná skupina výzkumníků dosáhla milníku petabitů již v prosinci 2020, v té době však použili komplikovanější technologii, která vyžadovala složité kódování a dekódování signálů. Systém použitý v tomto případě se snadněji implementuje ve skutečných fyzických sítích a více se podobá infrastruktuře, která již existuje. Dále čtěte: (Obří elektrárnu v Rakousku bude střežit robotický pes. Dokáže řešit celou řadu nebezpečných situací).

Zdroj: Techexplore, Sciencealert.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu