Vědci chtějí oživit dávno vyhynulého tvora. Tasmánský tygr zmizel po roce 1933

Věda a technika 24. srpna 2022 | 12:10 — Lukáš Bauer
Tým australských a amerických vědců se chce v rámci nového výzkumu pokusit o vzkříšení dávno vyhynulého tasmánského tygra. Poslední z těchto zvláštních vakovlků uhynul ve třicátých letech minulého století. Část odborníků však nevěří, že pokus bude úspěšný.
Další 1 fotografie v galerii
Vzácný tasmánský tygr vyhynul ve třicátých letech / Wikimedia Commons / Baker; E.J. Keller

Skupina vědců z Austrálie a USA přichází s novým projektem, jehož cílem je znovu přivést na tuto planetu takzvaného tasmánského tygra – zvláštního vakovlka, který vyhynul ve třicátých letech minulého století. V rámci projektu budou zkoumat možnosti, jak tento druh znovu vzkřísit pomocí kmenových buněk a nejnovější technologie pro modifikaci informací v genech. 

Vědci chtějí odebrat kmenové buňky žijícímu druhu vačnatce s velice podobnou DNA a pomocí technologie geny upravit tak, aby vytvořili téměř totožný druh. Pokud by se jejich záměr podařil, šlo by o průlom na poli genetického inženýrství. Vědci předpokládají, že první tygr by se mohl vrátit do přírody již za deset let, část vědecké populace ale tvrdí, že je to nemožné.

„Domnívám se, že za deset let bychom mohli mít první živé mládě vakovlka tasmánského od doby, kdy byl skoro před sto lety vyhuben lovem,“ řekl Andrew Pask, který vede výzkum na Melbournské univerzitě.

Vytlačen psi dingo

Tasmánský tygr si vysloužil své jméno díky nápadným pruhům na zadní polovině jeho těla. V Austrálii a Nové Guineji byl v dávných dobách poměrně hojně rozšířen, ale jeho populace se začala výrazně snižovat poté, co do Austrálie přišli psi dingo. Posledním útočištěm těchto samotářských tvorů se stala oblast Tasmánie, kde však byli loveni natolik, že byli během třicátých let zcela vyhubeni. Vůbec poslední vakovlk byl odchycen v roce 1933 a umístěn do zoo v Hobartu, kde později zemřel.

Průlomový pokus 

Myšlenka vrátit na svět tasmánského tygra se objevuje už více než dvacet let. V roce 1999 začalo Australské muzeum realizovat projekt klonování tohoto zvířete a od té doby se v různých intervalech prováděly pokusy o získání nebo obnovení životaschopné DNA ze vzorků. Pokud by se vědecký projekt podařil a inženýrům se skutečně podařilo vrátit tento druh na planetu, jednalo by se o vůbec první „deextinkci“ v historii. Dále čtěte: (Záhada opuštěného města Cahokia. Nikdo ji nevyřešil po celá staletí).

Zdroj: Indianexpress

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu