Expedice pořídila záběry vraku Titaniku v obřím rozlišení. Může odhalit nové detaily

Věda a technika 09. září 2022 | 12:00 — Lukáš Bauer
Počátkem tohoto týdne zveřejnila společnost OceanGate Expeditions na svém kanálu na YouTube zbrusu nové záběry Titaniku ve vysokém rozlišení 8K a plánuje další průzkum tohoto zajímavého místa děsivé tragédie. Vědci navíc využívají speciální technologie, které spolu s 8K videem mohou pomoci rozpoznat některé předměty.
Další 1 fotografie v galerii
Titanic leží na dně oceánu už více než 110 let / OceanGate / volný zdroj

Společnost OceanGate zveřejnila záběry ze své expedice na místo, kde se potopil legendární Titanic. Nové záběry v rozlišení 8K ukazují vrak lodi v naprosto jedinečném detailu. Díky tomu mohou vědci a námořní archeologové přesněji zkoumat rozpad Titaniku. Zejména pak z ještě ostřejších záběrů, které společnost plánuje pořídit v příštím roce.

Již nyní vycházejí najevo nové detaily z vraku gigantické lodi, jako je jasně viditelné jméno Noah Hingley & Sons Ltd. na levoboční kotvě. "Studoval jsem vrak po celá desetiletí a absolvoval jsem několik ponorů a nevzpomínám si, že bych viděl jinou fotografii ukazující takovou úroveň detailů," říká Rory Golden, expert a potápěč OceanGate Expeditions Titanic.

Speciální miniponorka

Tým pořídil záběry během své osmidenní expedice Titanic v roce 2022 a porovnal je s videem z roku 2021. Záběry byly pořízeny ponorným přístrojem Titan, který umožňuje odborníkům zmapovat průběh ztroskotání pomocí přímého pozorování a tím přinést nové poznatky pro studium tohoto vraku.

Pomocí laserového škálovacího systému v ponorce Titan mohou posádky přesně určit velikost objektů, na které se dívají na kameře přes hlavní průzor ponorky. Na některých snímcích je tak napříkald zřetelně vidět jedna z patnáctitunových kotev obřího plavidla. 

Potopení Titaniku

V roce 1912 se „nepotopitelný“ RMS Titanic potopil po srážce s ledovcem během první plavby lodi z Anglie do New Yorku. Teprve v roce 1985 našel francouzsko-americký tým vrak v hloubce okolo čtyř kilometrů jihovýchodně od pobřeží Newfoundlandu. Loď se rozpadla na dvě hlavní části, přičemž příď byla z velké části nedotčená a záď byla již nalezena v pokročilém stádiu degradace. Dále čtěte: (Výročí největšího masakru v dějinách. Bitva o Stalingrad začala před osmdesáti lety).

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu