Americká DARPA vyvíjí nový unikátní bojový dron s elektrickým pohonem

Věda a technika 30. září 2022 | 07:46 — Lukáš Bauer
Americká agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) vyvíjí zcela nový koncept bojového dronu pro náročné operace s elektrickým pohonem. Tento zvláštní stroj je určen k dlouhým a náročným operacím. Startovat by měl z paluby válečných lodí nebo pozemních základen.
Další 1 fotografie v galerii
Nový dron bude poháněn čistě elektrickou energií / DARPA / volný zdroj

Zcela nový typ elektrického dronu s dlouhou výdrží představila americká agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), která na jeho vývoji již několik let pracuje. Nový dron bude určen pro časově náročné operace a bude poháněn čistě elektrickou energií. Primární zaměření letounu bude špionážní, ale DARPA uvedla, že stejně tak může být vybaven inteligentními zbraňovými systémy. Malý letoun bude schopen vzlétat jak z paluby válečných plavidel, tak z pozemních základen.

Drony hrají v novodobých konfliktech klíčovou roli. Agentura Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) se tak již delší dobu zabývá myšlenkou dronu s vertikálním vzletem a přistáním (VTOL), který dokáže vzlétnout a přistát z prostoru tak malého, jako je jídelní stůl. Například dron známý jako ANCILLARY (Advanced airCraft Infrastrukture-Less Launch And Recovery) vzlétá stejně jako vrtulník, ale zároveň dokáže létat a manévrovat jako běžný letoun.

Nový koncept dronu

Zcela nový koncept dronu, na kterém aktuálně DARPA pracuje, je větší dron, který nepotřebuje přistávací dráhu pro vzlety a přistání. ANCILLARY využívá tři vrtule ke vzletu a přistání vertikálně. Jakmile vzlétne, dron rozvine pár křídel, otočí se o 90 stupňů a letí zcela vodorovně jako běžné letadlo.

ANCILLARY tak definitivně opustí běžné plynové turbíny pro hybridní elektrický systém spolu s bateriemi s vysokou hustotou. Elektricky poháněné motory bateriemi však stále neprodukují tolik energie jako drony poháněné plynem, takže klíčem k vertikálnímu vzletu a přistání dronu s prodlouženým dosahem je především ultra lehká konstrukce. DARPA pracuje na tom, aby dosáhla optimálního výkonu pomocí pokročilých materiálů a nových výrobních technologií.

Široké spektrum využití

Schopnost startovat a přistávat z malých prostor je v boji velkou výhodou. Zaprvé to znamená, že dron ANCILLARY bude schopen vzlétnout a přistát prakticky odkudkoli a za jakéhokoli počasí. To umožní ANCILLARY operovat z míst, kde dron o délce 5 až 7 metrů. Díky tomu se námořním a pozemním silám otevírá možnost používat lepší dron s větším nákladem.

Malé rozměry ANCILLARY v kombinaci s požadavkem DARPA, aby byl dron levný a snadno vyrobitelný, znamená, že operátoři dronů budou moci nasadit více dronů do bojových misí. Podle DARPA by mohl jeden ze dvou hangárů na torpédoborci třídy Burke vybaven až osmi drony ANCILLARY. Druhý hangár tak zůstává volný například pro vrtulník MH-60R Seahawk nebo dalších osmi dronů.

Torpédoborec vybavený 16 drony by mohl snadněji odhalit a eliminovat nepřátelské ponorky ve větší oblasti, a dokonce i efektivněji než dva vrtulníky s posádkou. Pomocí umělé inteligence a techniky rojení by mohly drony umístit sonobóje a poté sledovat a ničit nepřátelské ponorky pomocí lehkého naváděného torpéda. Stejně tak mohou být drony vybaveny raketami vzduch-země pro další bojové mise. Dále čtěte: (Potápěči objevili vrak amerického torpédoborce. Byl první potopenou americkou lodí během první světové války).

Zdroj: Popularmechanics

Témata: dron, DARPA, agentura, dron
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu