Nejprodávanější kompaktní dodávka na elektřinu v Evropě má nástupce, nový Expert se mimořádně povedl

Auto 25. května 2024 | 06:08 — Anna Novotná
Ani moc velká, ani moc malá, zkrátka tak akorát. Naložíte do ní až 6,6 krychlových metrů nákladu, přitom se s výškou do dvou metrů v pohodě vejde do normálních parkovacích domů. Má nulové emise, takže může i tam, kam se spalováky nedostanou. Není divu, že je Peugeot Expert nejprodávanější kompaktní dodávkou na evropském trhu. Zároveň potěší svého uživatele robustností, všestranností, moderním designem a vyspělými asistenčními systémy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Nový Peugeot Expert je k dispozici v několika provedeních / Peugeot

Peugeot Expert si v uplynulých letech na trhu dodávek vybudoval silnou pozici. Prosadila se také elektrická varianta E-Expert, která je v rámci evropského trhu nejúspěšnějším modelem v segmentu 100% elektrických kompaktních dodávek. Nyní tato modelová řada udělala další krok vpřed jak po stránce designu, tak i technologií.

Nový Peugeot Expert může k pohonu využívat elektřinu, naftu a ve verzích dodávaných na vybrané evropské trhy dokonce i vodík. Z hlediska pohonů prošla nejvýraznější modernizací elektrická verze, která nyní nabízí dojezd až 328 km. Díky baterii umístěné pod podlahou, která nemá žádný vliv na nosnost nebo objem, si vůz zachovává kapacitu a všestrannost. Jeho užitný objem činí až 6,6 m3, užitečné zatížení 1 263 kg a tažná kapacita 1 000 kg. Snadno ovladatelný nový Expert má stopový průměr otáčení 12,4 m (verze Standard), výška nepřesahující 190 cm zaručuje vjezd do výškově omezených parkovišť.

Místo řidiče modelu Expert bylo výrazně přepracováno pro větší pohodlí, ergonomii a praktičnost. Přístrojová deska a volant mají nový design. Digitální přístrojový panel a za příplatek nabízený velký centrální desetipalcový dotykový displej poskytují příjemné a efektivní rozhraní mezi člověkem a vozidlem. Přibylo úložných prostorů, zejména v horní části palubní desky a na středové konzole, a zvětšila se jejich kapacita. Důmyslná konstrukce držáků nápojů na koncích palubní desky umožňuje uložit telefon ve svislé poloze. K dispozici jsou následující odstíny: Šedá Artense, Šedá Titane, Bílá Ice, Černá Perla Nera.

Nová výbava vozu Peugeot Expert zvyšuje každodenní komfort a bezpečnost profesionálů: 

  • Všechny verze modelu Expert jsou standardně vybaveny 100% digitálním přístrojovým panelem s desetipalcovým barevným displejem s optimalizovaným a přizpůsobitelným zobrazením základních informací. 
  • Velký centrální dotykový displej. Nový Expert je standardně vybaven centrálním desetipalcovým dotykovým displejem s HD rozlišením pro ovládání audiosystému a 3D online navigace Tom Tom. Pro dokonalý komfort lze k ovládání hlavních funkcí využít hlasového asistenta „OK Peugeot“. 
  • Bezdrátové připojení k Apple Car Play a Android Auto umožňuje načítat obsah chytrého telefonu na centrální obrazovku, aniž by bylo nutné telefon připojovat kabelem.
  • Bezdrátová nabíječka chytrých telefonů je umístěna na středové konzole, což je praktické pro uživatele, kteří mnohokrát denně nastupují a vystupují z vozu s telefonem v ruce.
  • Dokonalý přehled o okolí vozidla díky systému Dynamic Surround View. Nový Expert je vybaven dvěma kamerami: jednou nad zadními dveřmi a druhou pod vnějším zpětným zrcátkem na straně spolujezdce. Tato jedinečná funkce umožňuje systému Dynamic Surround View poskytnout řidiči dokonalý digitální pohled na zadní část vozu a také na okolí vozidla na straně spolujezdce, které by jinak bylo u plně oplechovaného vozu obtížně viditelné.
  • Nové asistenční systémy řízení: sledování únavy řidiče, omezovač rychlosti, systém udržování vozu v jízdním pruhu, nouzové automatické brzdění s detekcí chodců a cyklistů, adaptivní tempomat s funkcí Stop and Go, Assist Descend Control (kontrola jízdy ze svahu) spojený s funkcí Grip Control.

Nový Peugeot Expert nabízený na českém trhu může být poháněn dieselovým nebo elektrickým motorem. 

Nový elektrický Peugeot E-Expert je opatřen elektromotorem o výkonu 100 kW (136 k) a s maximálním točivým momentem 260 Nm. Je tak zaručen optimální výkon od rozjezdu až do nejvyšší rychlosti 130 km/h. K dispozici jsou tři jízdní režimy: Eco pro co největší dojezd, Power pro maximální výkon při plném zatížení a Normal.

Aby Peugeot vyhověl potřebám všech profesionálních uživatelů, nabízí dva typy baterií. E-Expert s baterií o kapacitě 50 kWh zajišťuje dojezd až 229 km v případě furgonu a 231 km u combi. Vůz je dokonale přizpůsoben omezením každodenního městského provozu. E-Expert s baterií o kapacitě 75 kWh a dojezdem až 328 km v případě furgonu a 329 u combi nabízí optimální všestrannost pro každou verzi. Pro optimalizaci dojezdu je nový E-Expert vybaven systémem rekuperačního brzdění, který lze pomocí ovladačů za volantem aktivovat ve třech různých úrovních. Díky palubní nabíječce o výkonu 7,4 kW a – za příplatek – třífázové nabíječce o výkonu 11 kW lze vůz E-Expert efektivně nabíjet bez ohledu na dostupnou infrastrukturu.

Přibližná doba nabíjení:

  • pomocí veřejné rychlonabíjecí stanice 100 kW: 32 min v případě baterie 50 kWh, 48 min v případě baterie 75 kWh (nabití z 0 na 80 %). 
  • přes Wall Box 11 kW: plné nabití pomocí palubní nabíječky 11 kW za 4 h 45 min v případě baterie 50 kWh, 7 h v případě baterie 75 kWh.
  • přes Wall Box 7,4 kW: plné nabití pomocí palubní nabíječky 7,4 kW za 7 h 30 min v případě baterie 50 kWh, 11 hod 20 min v případě baterie 75 kWh.

Nový Peugeot Expert nabízí také širokou škálu vozů s dieselovými motory BlueHDi o výkonu 120 k nebo 145 k spojenými s manuální šestistupňovou převodovkou a s motorem BlueHDi o výkonu 180 k s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8. 

Nový Peugeot Expert je k dispozici v několika provedeních: dodávka standardní (498 cm) nebo dlouhá (533 cm), prodloužená kabina standardní nebo dlouhá s 5 nebo 6 místy, furgon a combi až s 9 místy.

Z hlediska designu, výbavy i nabídky verzí prošel nový Peugeot Expert stejnou modernizací jako nový E-Expert.

Zdroj: Peugeot

Témata: auto, moto, Peugeot
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu