Osvědčené vojenské speciály Tatra jsou exportovány do mnoha zemí po celém světě

Auto 15. března 2019 | 15:09 — Lukáš Bauer
Pro Tatru je kromě civilní produkce velice důležitou složkou příjmů také výroba vojenských speciálů, kterými disponuje také česká armáda. Tatra však tyto osvědčené armádní speciály dodává do mnoha světových zemích na každém kontinentu.
Tatra Force 8 x 8 je těžký armádní tahač / Internet

Letos, stejně jako v uplynulých letech, kopřivnická Tatra získala významné zakázky na desítky vozidel pro mnoho zemí téměř v každém kontinentu. Například loni dodala podvozky pro vojenské aplikace do Brazílie, která patří již několik let k tradičním odběratelům.

V letošním roce Tatra dodá celkem 56 kompletních podvozků ve variantách 4 x 4 a 6 x 6. Brazilský partner na dodávané tatrovácké podvozky s centrální nosnou rourou a výkyvnými polonápravami, které jsou osazeny i motory a převodovkami značky Tatra, instaluje speciální pancéřované nástavby.

Zkompletovaná vozidla budou z části určena pro brazilskou armádu, ostatní najdou své uživatele v dalších ozbrojených silách. Společnost Tatra Trucks díky dlouhodobé a velmi dobré spolupráci s brazilskými partnery očekává další zakázky i v budoucnu.

Pro Brazílii jsou určena i tři vozidla modelové řady Tatra Terra s podvozkem v konfiguraci náprav 8 x 8. Tyty vozy kopřivnická automobilka dodá německému zákazníkovi s motory a převodovkami značky Tatra opatřené hákovými nakladači. V Německu pak dojde k instalaci speciálních nástaveb a zkompletované automobily pak budou sloužit v Jižní Americe jako nosiče pontonových mostních souprav.

Významným trhem pro Tatru je Turecko, se kterým uzavřela společnost kontrakt na dodávku 29 podvozků Tatra Force 8 x 8. O dodávky pro turecké ozbrojené složky usilují ti nejvyspělejší výrobci, přitom turecká strana vždy požaduje tu nejvyšší kvalitu.

Česká automobilka se totiž účastní i dalších tendrů pro místní armádu, jde především o logistická vozidla, tahače návěsů. Objednané tatrovácké podvozky budou vybaveny motory Cummins ISX o výkonu 447 kW, plně automatickou převodovkou a systémem centrálního dohušťování pneumatik. Podvozky se stanou základem pro speciální vyprošťovací vozidla pro tureckou armádu s maximální hmotností 46 tun. Dále čtěte: (Tatra v Abu Dhabí představila nové vojenské transportní vozidlo).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu