Tatra představila své hasičské speciály na prestižním veletrhu FirEco

Auto 08. května 2019 | 10:42 — Lukáš Bauer
Společnost Tatra Trucks využila možnost předvést své hasičské vozy na již 14. ročníku prestižního veletrhu hasičské techniky FirEco ve slovenském Trenčíně. Vystavila zde jakožto významný partner českých hasičských sborů své portfolio vozidel vybavené hasicí technikou.
Další 3 fotografie v galerii
Tatrovácké hasičské speciály byly k vidění v Trenčíně / Tatra Trucks

Na velethu FirEco 2019 bylo k vidění portfolio nejrozšířenějších hasičských vozidel na podvozku Tatra určených pro jednotky integrovaného záchranného systému. K vidění byla například Tatra Phoenix s podvozkem v konfiguraci 8x8, který byl postaven na zakázku podle požadavků slovenských hasičů.

Unikátní zodolněnou automobilovou stříkačku CZS 40 vystavil Hasičský záchranný sbor ČR, který ji do svých služeb zařadil kocem loňského roku. Jedná se o speciální vůz na težkém podvozku Tatra Force 8x8 vybavený čtyřdveřovou pancéřovanou kabinou, který je určený pro zásahy v rizikových oblastech s vysokým stupněm ohrožení. Pancéřovaná kabina i nástavba a konstrukce podvozku dokáží ochránit nejen posádku, ale i hasicí zařízení a technologie.

Čeští hasiči vystavili také speciál Tatra Force 6x6 s řízenou plně pohonnou zadní nápravou, díky které disponuje vysokou mírou manévrovatelnosti při zachování výborných jízdních vlastností na silnici i v těžkém terénu. Vůz, který může vážit až 25 tun a je vybaven vzduchem přímo chlazeným osmiválcem Tatra o výkonu 325 kW a plně automatickou převodovkou, umožňuje instalaci nejrůznějších hasičských a speciálních nástaveb.

Mezi zajímavými exponáty byl také vůz R55 modelové řady Tatra Terra v provedení CAS 20 – S2T. Jedná se o speciál, který se poprvé představil v polovině minulého roku a vyznačuje se mnoha vylepšeními oproti předchůdcům. Především je to prodloužená čtyřdveřová kabina s novými prvky a ovladači a s novou přístrojovou deskou, a také speciální podvozek vozu Terra. Vůz je vybaven osvědčeným, vzduchem přímo chlazeným motorem TATRA a plně automatickou převodovkou Allison.

Veletrh FirEco 2019 se konal na výstavišti Expo Center v Trenčíně, přičemž záštitu nad ním převzal Alexander Nejedlý, prezident Hasičského záchranného sboru Slovenské republiky. Veletrh doprovázely také další akce, jako například odborná konference, soutěže historické hasičské techniky a dobrovolných hasičských sborů, praktické ukázky simulovaných zásahů nebo výstava kuriozit s hasičskou tématikou. Dále čtěte: (Tatra podpoří expedici navazující na legendární cestu kolem světa vozu Tatra T 815 GTC).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu