Tatrovky paří ke špicce náročných dálkových soutěží. Poradí si i v extrémních podmínkách

Auto 25. ledna 2020 | 16:39 — Lukáš Bauer
V uplynulých dnech skončily další ročníky dvou nejnáročnějších motoristických dálkových soutěží Rallye Dakar a Africa Eco Race, kterých se účastnily také české týmy ve vozech Tatra. Na vozech týmů Tatra Buggyra racing a Promet/Czechoslovak group se technickou přípravou podílela kopřivnická společnost Tatra Trucks.
Další 4 fotografie v galerii
Vozy Tatra se účastní extrémních závodů již desítky let / Tatra Trucks

Tento týden byly zakončeny dvě dálkové motoristické soutěže, ve kterých závodily také týmy z České republiky ve vozech Tatra. Ve dvou věhlasných dálkových závodech Rallye Dakar a Africa Eco Race startovaly posádky Tatra Buggyra racing a Promet/Czechoslovak group.

Matador dálkových soutěží Tomáš Tomeček se ve 12. ročníku rallye Africa Eco Race umístil na skvělém třetím místě mezi kamiony, přičemž celou soutěž v kabině svého vozu opět absolvoval sám bez navigátora či technika. Tomáš Tomeček už podesáté v řadě vyrazil na Africa Eco Race s vozem TATRA T 815 s originálním tatrováckým vzduchem přímo chlazeným dvanáctiválcem.

Desert Master nebo Captain Solo, jak se Tomáši Tomečkovi přezdívá, se svou tatrovkou překonal během dvanácti etap zhruba šest tisíc kilometrů velmi náročných afrických tratí a dorazil až do cíle u Růžového jezera v Dakaru. Africa Eco Race totiž navazuje svým charakterem i tratěmi na původní africkou Rallye Dakar.

„Letos to bylo o hodně náročnější, tratě byly z velké části nové. A byly krásné, pořadatelům se to hodně povedlo. Také konkurence byla dosud největší," řekl v cíli Tomáš Tomeček, jehož tým letos na Africa Eco Race vyslal kromě ostrého soutěžního vozu ještě další čtyři tatrovky.

Tomáš Tomeček má na svém kontě celkem už dvacet čtyři startů na dálkových soutěžích, z toho jako pilot dosáhl v Rallye Dakar na stříbrnou i bronzovou příčku a jako navigátor stanul na stříbrném a také na tom nevyšším zlatém stupni vítězů, tehdy v posádce Karla Lopraise. Soutěže Africa Eco Race se účastní nepřetržitě posledních 10 let a vyhrál ji třikrát, třikrát skončil druhý a třikrát třetí.

Na 42. ročník Rallye Dakar, která se premiérově konala v Saudské Arábii, tým Tatra Buggyra Racing vyslal jeden vůz Tatra Phoenix s posádkou ve složení Martin Šoltys, David Schovánek a Tomáš Šikola. Ta dorazila do cíle v komplexu Qiddiya nedaleko Rijádu na jedenáctém místě. Většinu soutěže se závodní tatrovka s Martinem Šoltysem za volantem pohybovala na pěkném osmém nebo devátém místě, bohužel technické problémy v jedenácté etapě ji odsunuly na konečné jedenácté místo.

Dakarská rallye se v Saudské Arábii vrátila, dalo by se říct, ke svým kořenům. Nejela se sice v Africe, ale charakter tratí s rychlými pistami, dunovými poli a písčitými pláněmi střídanými kamenitými úseky se mnohem více podobal Africe než jihoamerické pláně a hory.

Vozy vyrobené v kopřivnické společnosti Tatra Trucks patří již k tradičním účastníkům dálkových automobilových soutěží už od poloviny 80. let minulého století. Za tu dobu prokázaly své kvality a jejich posádky dosáhly na mnohé úspěchy. Dále čtěte: (V Kopřivnici byl představen speciál, který vyrazí na cestu kolem světa po stopách legendární Tatry).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu