Obytné auto jako nový životní styl. Překvapí vás, že si ho můžete dovolit

Auto 29. června 2020 | 08:34 — Anna Novotná
V červenci se s ním můžete vydat na dlouhý roadtrip po Azurovém pobřeží nebo dobrodružný výlet po zemích drsného severu, o víkendech si můžete dopřát cestování po nejatraktivnějších českých památkách a v zimě s ním dojedete až pod sjezdovku a po lyžování si v něm zachumláte pod peřinu, zatímco ostatní jsou závislí na drahých službách přeplněných hotelů.
Dalších 6 fotografií v galerii
Příznivců obytných vozů rok od roku přibývá / Peugeot

„Jen co nám odrostly děti, pořídili jsme si s manželkou obytňák a od té doby jsme v podstatě pořád na cestách. Hrozně nás to baví. Našli jsme nový, neskutečně zábavný způsob života,“ říká Milan, 55letý majitel obytného vozu. „Naši kamarádi nám ho závidí. Když některý z nich pořádá oslavu nebo grilování, přijedeme našim obytňákem, popijeme, pobavíme se, vyspíme se v naší mobilní ložnici a nemusíme řešit, kdo z nás se obětuje a celý večer si nedá ani sklenku, aby mohl řídit domů,“ dodává Milan.

Příznivců obytných vozů rok od roku přibývá. Z kempování, aktivního pobytu v přírodě a cestovatelské nezávislosti bez nutnosti utrácet za hotely a restaurace se stal nový trend. Oceňují ho i rodiny s dětmi.

„S našimi pětiletými dvojčaty vyrážíme s našim obytňákem skoro každý víkend. Staráme se s manželem o rodinnou firmu a jsme v ní od pondělí do čtvrtka. Delší dovolenou si vzít nemůžeme, ale zato máme prodloužené víkendy. Pořídili jsme si tedy obytňák a jezdíme po Česku, za turistickými atrakcemi a do zábavních parků. Nemusíme nic rezervovat, prostě se rozhodneme a jedeme. Naši kluci cestování obytňákem milují a my taky. Každý víkend mi přijde jako taková malá dovolená“, říká 38 letá Jana.

Obytná auta ale nejsou pro každého. Pořizovací cena se většinou pohybuje nad hranicí milionu korun a navíc je třeba myslet na to, že je nutné robustní obytňák někde ustájit. Zajímavým řešením je auto „dva v jednom“, tedy takové, se kterým si o víkendech můžete užívat cestovatelskou svobodu a komfort obytného vozu a mimo sezónu ho používáte jako běžné auto pro rodinné či firemní potřeby.

Takové vozy jsme objevili u značky Peugeot. Francouzská automobilka na svém speciálním webu, který se věnuje přestavbám, nabízí cestovatelům hned několik chytrých řešení. První a zároveň nejsnazší cestou k obytnému autu, které však zároveň nepřestane plnit svou původní roli, jsou kempingové vestavby. Ty si můžete objednat pro modely Peugeot Traveller a Rifter. Jedná se o do detailu promyšlené řešení, které se jednoduše vsune do zavazadlového prostoru a během několika málo minut se upevní čtyřmi popruhy s háky. V kufru si pak na cesty vezete rozkládací ložnici se spoustou šuplíků a úložných prostor, kde najde své místo vařič, lednice či zásoba vody.

Až přijde ta vhodná chvíle a vy se budete chtít zabydlet na dosah přírody, vše jen jednoduše rozložíte a vznikne nejen pohodlné místo pro spaní, ale můžete si také plnohodnotně uvařit a popít vychlazené nápoje. Kromě toho lze prostorovou kapacitu dále zvýšit použitím střešního stanu a úložné prostory rozšířit o další praktické doplňky, jako jsou např. okenní tašky určené zejména pro lehčí věci, jako jsou oblečení či ručníky. 

Kromě toho, že vás tato vestavba finančně nezruinuje, oceníte i to, že během roku, pokud zrovna necestujete, můžete celou vestavbu z auta vyjmout a mít ji uskladněnou v garáži. Vašemu autu tak zcela zůstanou jeho původní užitné vlastnosti, jen ho díky vestavbě dokážete rychle přeměnit v parťáka pro dobrodružství.

S kempingovou vestavbou si vystačíte, chystáte-li se cestovat hlavně o víkendech či nepotřebujete-li vozit větší rodinu. Náročnějším zákazníkům, vícečetným skupinám cestovatelů a těm, kteří se hodlají vypravit na dlouhé, převážně zahraniční cesty, je určena komplexnější přestavba modelu Peugeot Boxer na obytný vůz. V tomto případě se tedy jedná o jednorázovou změnu interiéru, díky které se auto promění na útulný a zcela soběstačný dům na kolečkách. V něm nechybí plynové topení, lednice o objemu 65 litrů, kuchyň s vařičem i dřezem, WC, sprcha, velký zásobník na čerstvou vodu o objemu 110 litrů, přičemž odpadní nádrž pod autem má objem 90 litrů.

Praktické ergonomické prvky zahrnují například otáčecí přední sedadla, která lze v každém modelu změnit na stůl a pohovku nebo na postel. Promyšlené uspořádání úložných prostorů uvnitř vozidla poskytuje dostatek místa pro veškeré věci, které cestovatelé na různě dlouhých cestách potřebují. Takto přestavěný Peugeot Boxer je obytným vozem se vším všudy. Pohodlně v něm mohou cestovat a přebývat čtyři osoby. Za tento komfort si ovšem zaplatíte přes 1,2 milionu Kč. Obytný Peugeot Boxer lze zakoupit výhradně u koncesionáře značky Peugeot, ARTCOM GROUP. Zde si mimo jiné můžete obytňák i pronajmout a lze využít i ostatních služeb, které koncese nabízí, jako testovací jízdy či poradenství.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu