Projekt Blackjack. Pentagon vyšle do vesmíru celou flotilu vyspělých špionážních satelitů

Elektronika 19. května 2020 | 07:36 — Lukáš Bauer
Pentagon v příštím roce zahájí projekt Blackjack, který počítá s rozmístěním mnoha špionážních satelitů na oběžné dráze kolem Země. Cílem autonomní špionážní sítě bude především podpora americké armády v bojových operacích. Na vývoji satelitů pracují přední američtí experti z oboru.
Další 1 fotografie v galerii
USA chce dostat do vesmíru množství malých družic / DARPA

Skupina špičkových výzkumníků Pentagonu pracuje na vývoji autonomní sítě malých špionážních satelitů v rámci projektu Blackjack. Tento projekt by mohl nahradit zastaralé a nákladné špionážní družice a měl by primárně sloužit pro podporu americké armády v bojových misích. 

Jednou z nejinovativnějších technologií ve vesmíru je myšlenka malých, levných autonomních družic, které mohou pokrývat celou planetu a komunikovat jak mezi sebou, tak s pozemními stanicemi. Právě možnost vzájemné komunikace drobných satelitů umožňuje významný nárůst výkonu celé sítě.

Samotný projekt Blackjack se inspiroval projektem satelitů Starlink soukromé společnosti SpaceX. Tento sytém telekomunikačních družic bude v budoucnu pokrývat téměř celou planetu vysokorychlostním internetem. Vysoký počet satelitů umožňuje také snadné přesměrování na některou ze sousedních družic v případě poruchy, a celý systém je tak odolný vůči jakýmkoliv výpadkům.

Dosud jsou Spojené státy závislé na poměrně malém počtu výkonných a drahých vojenských satelitů, které poskytují vysokou míru podpory během bojových operací. V případě vojenského konfliktu jsou satelity páteří komunikace, a proto se mohou stát prioritním cílem nepřítele. Síť nízkonákladových autonomních družic poskytuje v případě útoku mnohem menší riziko, že bude komunikace ochromena.

Agentura DARPA v současné době zvažuje nasazení několika typů satelitů, a to včetně vysokofrekvenčních systémů pro předávání dat pozemním jednotkám, navigačním systémům, a také speciální družicím s infračervenými a elektrooptickými přístroji. První družice by měly do vesmíru vzlétnout již v příštím roce. Dále čtěte: Trumpova vláda připravuje právní rámec pro těžbu surovin na Měsíci. Vše naznačuje, že se chystá obejít OSN.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu