V sibiřském Krasnojarsku byl vyhlášen stav nouze. Došlo k vážné havárii v jedné z elektráren

Energetika 06. června 2020 | 09:37 — Lukáš Bauer
Rusko ve středu vyhlásilo na území Krasnojarského kraje stav nouze poté, co se stala závažná havárie v jedné z tamních elektráren. Ze zásobníku tepelné elektrárny totiž došlo k obřímu úniku nafty. Do okolí a spodních vod mohlo uniknout až 20 tisíc tun dieselového paliva.
Další 1 fotografie v galerii
Ruská elektrárna způsobila obrovskou ekologickou havárii / TSAR / AP

Na území Krasnojarského kraje na Sibiři byl ve středu odpoledne vyhlášen stav nouze v souvislosti s únikem nafty ze zásobníku tepelné elektrárny u města Norilsk. Ze zásobníku mohlo podle expertů uniknout až 20 tisíc tun nafty.

K obrovské ekologické havárii došlo již minulý pátek, kdy si pracovníci elektrárny všimli poklesu tlaku v jedné z nádrží s naftou. Každý ze zásobníků obsahuje více než 21 tisíc tun paliva. Dieselové palivo, které ze zásobníku uniklo, se dostalo do jednoho z přítoků řeky Ambarnaja.

Informovali příliš pozdě

Informace o ekologické havárii se objevily až příliš pozdě, protože šéf dceřiné společnosti Norilsk Nickel, která vlastní tepelnou elektrárnu NTEK, zveřejnil informace až po dvou dnech. Jako první na rozsah katastrofy totiž začal upozorňovat Světový fond pro ochranu přírody (WWF).

Během videokonference ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že dal souhlas, aby byl v Krasnojarském kraji vyhlášen stav nouze federálního významu, což umožní vyčlenit více financí na odstranění následků ekologické havárie.

Uniklo mnohem více nafty než před lety

Objem uniklé nafty je obrovský a odstraňování škod potrvá velmi dlouho. Rozsah katastrofy je tak několikanásobně větší, než v případě havárie z roku 2007, během které uniklo do Černého moře kolem 5 000 tun ropy.

Zástupci elektrárny také uvedli, že nafta je lehčí než ropa, takže se jí část pravděpodobně odpaří, zbytky se však budou čistit velice obtížně. Prozatimní návrhy, aby byla nafta spálena zatím ruské ministerstvo životního prostředí odmítá. Dále čtěte: (Americká jaderná ponorka během havárie pohřbila pod hladinou oceánu více než stovku námořníků).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu