V Ruském dole došlo k největšímu úniku metanu v dějinách lidstva. Zamlčenou událost odhalila satelitní data soukromé společnosti

Věda a technika 19. června 2022 | 20:00 — Lukáš Bauer
Z dat monitorovací společnosti GHCSat sídlící v Kanadě, která využívá širokou škálu vesmírných družic pro sběr nejrůznějších dat o naší planetě, vyplynulo, že v Rusku došlo k obrovskému úniku metanu. Úník se podle dat odehrál v lednu v uhelném dole Raspadskaja na ruské Sibiři.
Další 1 fotografie v galerii
V ruském černouhelném dole došlo k masivnímu úniku metanu / Depositphotos

Data ze satelitů odhalila vůbec největší únik metanu v historii lidstva. Data kanadské společnosti GHCSat ukazují, že z ruského uhelného dolu Raspadskaja na Sibiři, unikalo v lednu až devadesát tun metanu za hodinu. O tomto extrémním úniku metanu se přitom dosud nevědělo.

Satelitní data

Podle satelitních dat metan z ruského dolu uniká stále, ale v mnohem menší míře než tomu bylo v prvních dnech. V nejkritičtější fázi podle dostupných dat ruský uhelný důl vypustil do atmosféry tolik emisí jako pět uhelných elektráren. Experti navíc předpokládají, že metan unikal z dolu již delší dobu před zjištěním, a proto bude výsledné množství emisí mnohem větší.

Kanadská společnost se zaměřuje na monitoring emisí za pomoci družic již od roku 2016. K současnému zjištění uvedla, že se jedná o největší únik, který byl kdy naměřen. Množství uniklého metanu bylo až o padesát procent větší než největší únik, který firma doposud zaznamenala.

Metan z uhelných dolů

Metan se řadí k množství škodlivých skleníkových plynů a má hned po oxidu uhličitém nejvyšší podíl na globálním oteplování. Rusko patří dlouhodobě k největším producentům metanu na planetě. Podle ekologů je přiotom snižování množství metanu v ovzduší jediným klíčem jak redukovat zvyšující se teploty na planetě.

Významnou část vyprodukovaného metanu mají na svědomí právě uhelné doly, ve kterých se také hromadí a v takovém případě může explodovat. K nejtragičtějším neštěstím v ruských dolech patří výbuch metanu právě v dole Raspadskaja v květnu 2010, který si vyžádal téměř sedm desítek obětí a přes sto zraněných. Dále čtěte: (Stovky let starý vrak byl objeven v roce 2007. Po patnácti letech vědci přicházejí se zásadním zjištěním).

Zdroj: The Guardian, BBC

Témata: meta, Rusko, důl, únik, atmosféra
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Polovina Čechů má zkušenost s investováním. Za nejbezpečnější investice považují nemovitosti

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu