V Ruském dole došlo k největšímu úniku metanu v dějinách lidstva. Zamlčenou událost odhalila satelitní data soukromé společnosti

Věda a technika 19. června 2022 | 20:00 — Lukáš Bauer
Z dat monitorovací společnosti GHCSat sídlící v Kanadě, která využívá širokou škálu vesmírných družic pro sběr nejrůznějších dat o naší planetě, vyplynulo, že v Rusku došlo k obrovskému úniku metanu. Úník se podle dat odehrál v lednu v uhelném dole Raspadskaja na ruské Sibiři.
Další 1 fotografie v galerii
V ruském černouhelném dole došlo k masivnímu úniku metanu / Depositphotos

Data ze satelitů odhalila vůbec největší únik metanu v historii lidstva. Data kanadské společnosti GHCSat ukazují, že z ruského uhelného dolu Raspadskaja na Sibiři, unikalo v lednu až devadesát tun metanu za hodinu. O tomto extrémním úniku metanu se přitom dosud nevědělo.

Satelitní data

Podle satelitních dat metan z ruského dolu uniká stále, ale v mnohem menší míře než tomu bylo v prvních dnech. V nejkritičtější fázi podle dostupných dat ruský uhelný důl vypustil do atmosféry tolik emisí jako pět uhelných elektráren. Experti navíc předpokládají, že metan unikal z dolu již delší dobu před zjištěním, a proto bude výsledné množství emisí mnohem větší.

Kanadská společnost se zaměřuje na monitoring emisí za pomoci družic již od roku 2016. K současnému zjištění uvedla, že se jedná o největší únik, který byl kdy naměřen. Množství uniklého metanu bylo až o padesát procent větší než největší únik, který firma doposud zaznamenala.

Metan z uhelných dolů

Metan se řadí k množství škodlivých skleníkových plynů a má hned po oxidu uhličitém nejvyšší podíl na globálním oteplování. Rusko patří dlouhodobě k největším producentům metanu na planetě. Podle ekologů je přiotom snižování množství metanu v ovzduší jediným klíčem jak redukovat zvyšující se teploty na planetě.

Významnou část vyprodukovaného metanu mají na svědomí právě uhelné doly, ve kterých se také hromadí a v takovém případě může explodovat. K nejtragičtějším neštěstím v ruských dolech patří výbuch metanu právě v dole Raspadskaja v květnu 2010, který si vyžádal téměř sedm desítek obětí a přes sto zraněných. Dále čtěte: (Stovky let starý vrak byl objeven v roce 2007. Po patnácti letech vědci přicházejí se zásadním zjištěním).

Zdroj: The Guardian, BBC

Témata: meta, Rusko, důl, únik, atmosféra
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu