Důmyslná inovace dokáže výrazně navýšit výkon větrných elektráren. Přesto je to celkem jednoduché

Energetika 21. srpna 2022 | 20:05 — Lukáš Bauer
Skupina inženýrů přišla s inovativním, zajímavým nápadem, jak poměrně jednoduše navýšit výkon větrných elektráren. Díky jejich inovaci by bylo možné získat elektřinu pro miliony domácností a provozovatelům by se zvýšil zisk o několik procent. V případě větrných elektráren to navíc lze udělat bez nutnosti vysokých investic.
Další 1 fotografie v galerii
Větrné farmy nemusí podle nového výzkumu pracovat zcela efektivně / Depositphotos

Evropská unie chce neustále zvyšovat podíl čisté energie a do konce desetiletí chce z obnovitelných zdrojů pokrýt nejméně čtyřicet procent spotřeby. Jak ukazují vědci z prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT), lze toho dosáhnout kromě výstavby nových zdrojů energie také díky zlepšováním efektivity těch stávajících. Vědeckou studii s jejich inovativním nápadem publikoval vědecký časopis Nature Energy.

Vědci ve studii představili koncept, který dokáže velice efektivním a snadným způsobem výrazně zvýšit výkon. Klíčem k tomu je jejich fungování v rámci jednoho uskupení. Dnes běžně větrné farmy fungují tak, že je každá vrtule samostatnou jednotkou. Jejich propojením lze teoreticky podle vědců zvýšit výkon až o 32 %.

Jedna bere vítr druhé

Vzhledem ke směru a síle větru se všechny snaží maximalizovat svou vlastní produkci, čímž však často berou sílu větru dalším elektrárnám postaveným ve směru proudění vzduchu. Změnou tohoto přístupu může mít podle vědců nebývalý přínos. Pokud budou turbíny nasměrovány mimo svou ideální pozici, může to mít velice pozitivní vliv na celé uskupení.

Vědci v rámci svého výzkumu využívali počítačové simulace a čerpali také z několik měsíců trvajícího experimentu, který uskutečnili v Indii. Zkoušeli několik rozdílných scénářů nejoptimálnější strategie řízení jednotlivých elektráren. Jejich předpoklad však nezahrnuje fakt, že proudění vzduchu je velice složité a někdy i těžko předvidatelné, proto je třicet procent zvýšení pouze teorií. Jaká by byla úspora v praxi, je stále otázkou.

Několik procent navíc

Celkový průměrný zisk z použití tohoto přístupu odhadují vědci globálně na 1,2 procenta, v optimálních podmínkách se může jednat o 3 procenta. To nezní jako mnoho, ale už u dnes fungujících větrných elektráren vyrábějících přes 5 % světové elektřiny to znamená, že by aplikací tohoto přístupu vznikla energie pro asi 3 miliony domácností. Dále čtěte: (Zvláštní signál přicházející z vesmíru. Pochází z jiné galaxie a připomíná tlukot srdce).

Zdroj: Nature Energy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu