Patentová válka mezi Applem a Samsungem po letech skončila. Jaký je výsledek?

PC a Mobil 30. června 2018 | 13:18 — Lukáš Bauer
Bitva technologických gigantů o klíčové patenty pro vývoj moderních technologií je u konce. Společnosti Apple a Samsung spor uzavřely dohodou před kalifornským soudem. Podmínky urovnání sporu ale obě společnosti tají.
Samsung se přel se společností Apple o některé patenty / Shuttestock

Dosud jedna z největších právních bitev technologických společnosti skončila dohodou. Podle kalifornského soudu společnosti Apple a Samsung uzavřely dohodu, která řeší dlouholetý spor o patenty pro výrobu mobilních telefonů a dalších mobilních technologií.

K samotným podmínkám klíčové dohody se ale zatím ani jedna strana nevyjádřila a experti předpokládají, že z taktických důvodů obsah dohody nebude zveřejněn. Společnost Apple jihokorejského výrobce zažalovala v roce 2011, samotné kořeny sporu ale sahají až do roku 2007, tedy do doby, kdy Steve Jobs představil světu první iPhone.

Samsung musel adekvátním způsobem na průlom v mobilních telefonech reagovat, to se ale Applu nelíbilo a obvinil společnost z kopírování nejen designu, ale i funkcí nového iPhone. Právníci obou stran tehdy nešetřili ostrými výrazy a spor velice rychle eskaloval.

Společnost Samsung musel již dříve Applu zaplatit astronomickou částku, která se v přepočtu vyšplhala k devíti bilionům korun. Další tři biliony by měl Samsung uhradit ještě v letošním roce, pokud tuto částku neovlivnila nynější dohoda.

Na americkém trhu jsou podobné žaloby naprosto běžné a jejich hlavním cílem je omezit ekonomický i technologický růst konkurenčních firem. Drtivá většina těchto sporů však končí dohodami.

Podle vyjádření společnosti Apple nejde ani tak o to získat peníze, jako spíš o princip. Tvůrci legendárního telefonu iPhone totiž vadí zejména fakt, že udává trend, který ostatní výrobci kopírují a získávají tak jistou konkurenční výhodu. Dále čtěte: (Společnost AMD představila procesor s neuvěřitelným počtem jader. Na trhu se objeví koncem roku).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu