Umělá inteligence pomáhá policii s odhalováním úvěrových podvodů

PC a Mobil 18. června 2019 | 16:02 — Lukáš Bauer
Umělá inteligence je dnes využívána v mnoha oblastech a kriminalistika není výjimkou. Policie využívá algoritmy například k rozpoznávání podvodníků, kteří sjednávají mikropůjčky po telefonu.
Další 1 fotografie v galerii
Umělá inteligence pomáhá s odhalováním pojistných podvodů / Internet

Policie využívá umělou inteligenci k rozpoznávání pachatelů, kteří si přes telefon sjednávají mikropůjčky. Speciální algoritmy vyvíjejí vědci z Vysokého učení technického v Brně se společností Phonexia.

„Z nahrávky dokážeme zjistit, kolik je v ní řeči. Dále řečníka, který tam mluví, jazyk nebo dialekt, kterým mluví, a pak samozřejmě i do detailu jako věk a obsah hovoru,“ uvedl Martin Sedláček z firmy Phonexia.

Program umí také částečně rozpoznat, jak majitel hlasu vypadá, protože pozná, jak dlouhý má hrtan a jakým způsobem má postavené zuby. Právě díky tomu program nelze oklamat, ani pokud se dotyčný pokouší změnit hlas, protože jeho hlasové ústrojí je stále stejné.

Systém využívá například Kriminalistický ústav, letos musel projít už 1 500 nahrávek, což je skoro stejný počet jako za celý loňský rok dohromady. Kriminalisté řeší především podvodné nákupy.

Program tak analyzuje nahrávky úvěrových společností, které na nákupy často sjednávají půjčky po telefonu. Program letos začal využívat i umělou inteligenci neboli hluboké neuronové sítě.

Vědci teď zkoušejí s umělou inteligencí experimentovat ještě víc a na základě hlasu chtějí sestavit i podobu člověka. Už nyní brněnský program pomáhá nejen v Česku, ale i německé policii a bezpečnostním složkám v desítkách dalších států. Dále čtěte: (Umělá inteligence pátrá po zdroji záhadných rádiových signálů přicházejících z vesmíru).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu