Experti varují před rostoucím množstvím systémů na rozpoznávání tváří. Některé státy je zneužívají

PC a Mobil 18. prosince 2019 | 15:18 — Lukáš Bauer
Ve světě se stále více využívají bezpečnostní kamery se speciálním software, který dokáže rozpoznávat a identifikovat obličeje osob. Přestože jde o velice účinný prostředek proti terorismu a dalším hrozbám, může být také snadno zneužit pro omezování svobody lidí. Existují případy z Číny, kde díky těmto systémům úřady zasahovaly do životů lidí.
Další 3 fotografie v galerii
Kamerové systémy s funkcí rozpoznání obličeje mohou být zneužívány k omezování svobody / Internet

Města po celém světě stále více instalují bezpečnostní kamery, které díky speciálnímu software dokáží rozpoznávat lidské obličeje. Tato poměrně nová technologie může být velice užitečná při odhalování kriminality, ale podle expertů může být také velice snadno zneužita ke sledování a omezování života lidí.

Existují případy z Číny, kdy podobné bezpečnostní systémy ovlivňovaly životy lidí a mezi experty to vyvolalo diskuzi ohledně bezpečnosti těchto kamerových systémů. Rozpoznání obličejů totiž může výrazně usnadnit práci například bezpečnostním složkám státu, ale všudypřítomné oko velkého bratra může být také zneužito hackery, nebo přímo vládami.

Experti z celého světa se shodují na tom, že problém je především forma, jakou se systémy využívají a také jakou formou jsou zabezpečna data, která tyto systémy sbírají. Systémy pracují se složitými algoritmy, které vyhodnocují také pohyby a ve spojení s umělou inteligencí je také možné rozpoznávat chování lidí.

Za posledních deset let systémy hodně pomáhají na úrovni běžného zločinu, tak i terorismu. Jednou z vedoucích zemí je v této oblasti napříkald Izrael, ale pokročilé technologie mají také USA. Hojně tyto systémy využívá Čína, kde ale podle dostupných zpráv dochází ke zneužívání.

Peking údajně využívá technologii rozpoznávání obličejů jako účinnou zbraň proti disidentům a menšinám. Konkrétního člověka dokáže najít v až šedesátitisícovém davu. Čína zároveň zavádí systém sociálního kreditu, který mapuje a hodnotí chování lidí v jedné databázi.

Tyto systémy jsou dnes hojně rozšířeny i v Evropě, ale zejména na veřejných prostranstvích nebo letištích. Některá města ale systémy pro rozpoznávání obličejů zakazují - jedním z takových měst je například San Francisco, ke kterému se později připojilo několik dalších měst v USA. Dále čtěte: (Dle vědců stojíme na samém pokraji hromadného vymírání druhů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu