Internetové vyděračství je během koronavirové krize na vzestupu. V Česku případů rapidně přibývá

PC a Mobil 22. května 2020 | 08:41 — Lukáš Bauer
Počet infikovaných počítačů škodlivým software ransomware během koronavirové krize výrazně přibývá nejen v Česku, ale také v celé Evropě. Tímto programem se snaží vyděrači získat od uživatelů peníze. Během března zaznamenali experti z oboru analytiky až čtyřicetiprocentní nárůst aktivity útoků prostřednictvím ransomware.
Další 1 fotografie v galerii
Škodlivý software ransomware je na vzestupu / Pixabay

Analytici antivirových společností upozoňují, že v březnu zaznamenali až čtyřicetiprocentní nárůst ransomware útoků v Česku. Hackerské skupiny se prostřednictvím tohoto vyděračského software snaží z lidí vylákat peníze a využívají přitom celosvětovou koronavirovou krizi.

Česká repubublika patří mezi evropské země, u kterých byl zaznamenán největší nárůst aktivity ransomware. Analytici uvádějí, že celosvětově zaznamenali během koronavirové krize přibližně dvacetiprocentní nárůst. Nejvíce útoků bylo zaznamenáno během března, v dubnu se začala aktivita ransomware pozvolna snižovat.

Analytici antivirových společností se v současné době soustředí na rozsáhlé ransomware útoky proti koncovým uživatelům a také útoky na střední a menší podniky z různých odvětví. Ve většině takových případů se vyděračský ransomware šíří pomocí emailových příloh.

Nejčastěji detekované škodlivé programy jsou Phobos, CrySiS nebo STOP ransomware. Analytici uvedli, že tyto útoky jsou dlouhodobě na vzestupu, nejvíce však v posledních dvou letech.

Ransomware se nejčastěji dostává do zařízení díky špatně zabezpečeným aplikacím. Stále častějšími jsou také útoky prostřednictvím techniky zvané doxing. Tato technika spočívá v tom, že než zašifrují obsah počítače, ukradnou z něj citlivé dokumenty, za které se nejdříve snaží získat výkupné, později se je snaží prodat na darknetu. Dále čtěte: (Jeden z největších kybernetických útoků zasáhl již 200 tisíc počítačů z celého světa).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu