Chytré telefony dokáží neuvěřitelné věci. Rozpoznají dokonce i člověka, který požil drogy nebo alkohol

PC a Mobil 21. srpna 2020 | 08:27 — Lukáš Bauer
Chytré mobilní telefony se mohou dnes pochlubit spoustou užitečných funkcí a aplikací. Málokdo už ale ví, že mobilní telefon dokonce rozpozná, zda je jeho majitel opilý, nebo střízlivý. K tomuto telefon využívá telemetrická data chůze, která dokáže analyzovat a vyhodnotit stav jeho majitele.
Další 2 fotografie v galerii
Díky aplikaci dokáže felefon rozpoznat opilého nebo zfetovaného člověka / Depositphotos

Mobilní telefony jsou dnes využívány ke spoustě věcí, od sportovních aktivit po chytré mapování šíření nákazy koronaviru. Díky novým funkcím však telefony dokáží například také rozpoznat, zda jejich majitel požil alkohol, nebo je pod vlivem omamných látek

Chytré telefony tak dokáží využít jednoho z největších problémů, který s sebou přináší konzumace alkoholu, což je ztráta motoriky. Opilý člověk nedokáže správně vyhodnotit svůj vlastní stav a to je právě důvodem, proč by mohla být funkce do telefonu implementována. Mohla by totiž zabránit nehodám a úrazům, způsobeným přílišným pitím alkoholu.

Aplikace má mnoho využití

Stejně tak by mohla aplikace v chytrém telefonu upozornit blízké, například pokud jde o léčeného alkoholika nebo jinak zranitelnou osobu. Tento způsob sledování opilosti nyní zkoumají vědci z kalifornské Stanfordovy univerzity.

„Všichni u sebe nosíme výkonné senzory. A musíme se teď naučit , jak je co nejlépe využívat ve prospěch zdraví nás všech. Jako chirurg jsem byl u operací desítek dospělých, kteří měli poranění vzniklá v souvislosti s nadměrným pitím alkoholu, “ uvedl Brian Suffoletto, který se na vývoji aplikace podílel. 

Testy probíhaly v laboratoři

Suffoletto s týmem kolegů testovali 22 dospělých ve věku 22 až 43 let, kterým byl v laboratoři podáván alkoholický nápoj v takové míře, aby byl alkohol prokazatelný v dechové zkoušce. Následně byli vyzváni k tomu, aby se prošli a jejich telefon s aplikací měřil data jejich chůze. Vědci nyní budou aplikaci dále vylepšovat aby byla přizpůsobena běžné manipulaci s mobilním telefonem nejen v laboratorních podmínkách. Dále čtěte: ()

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu