Japonsko vyvinulo novou technologii pro tranzit dat. Rychlost přenosu je neuvěřitelná

PC a Mobil 16. července 2021 | 16:55 — Lukáš Bauer
Nová technologie vyvinutá japonskými vědci téměř zdvojnásobila rychlost přenosu dat. Díky nové technologii a více než 3000 kilometrů dlouhému optickému kabelu se japonským inženýrům podařilo přenést data rychlostí stovek terrabitů za vteřinu, což je téměř dvakrát více, než umožňují současné technologie.
Další 3 fotografie v galerii
Nová technologie umožňuje neuvěřitelnou rychlost přenosu dat / Depositphotos

Japonští inženýři úspěšně otestovali novou technologii, která umožňuje datové přenosy s rychlostí přes 300 Tb/s, což je téměř dvakrát více, než umožňují současné nejrychlejší datové přenosy. Japonsko se tak stává velmocí na poli datového tranzitu.

Překonání rekordu

V rámci testování inženýři využili svou novou technologii ve spojení s 3000 km dlouhým podmořským optickým kabelem, na kterém naměřili přenosovou rychlost 319 Tb/s, a téměř dvojnásobně tak překonali dosavadní rekord, který činil 178 Tb/s. Technologie je navíc postavena tak, že je kompatibilní s dnes běžně využívanou datovou infrastrukturou, což znamená, že může být snadno implementována do přenosových sítí.

Za novým rekordem v oblasti rychlosti přenosu dat stojí tým inženýrů pod vedením fyzika Benjamina Puttnama z japonského Národního institutu informačních a komunikačních technologií (NICT).

Unikátní technologie

Vědci využili spojené čtyřjádrové optické vlákno, což je technologie, která přenáší data tubami z optických vláken. Samotná data jsou přenášena pomocí technologie zvané multiplex s dělením vlnových délek. Jedná se o laserové paprsky, jejichž signály jsou děleny mezi 552 kanálů a jsou odesílány do čtyř jader optických vláken. Každých 70 kilometrů se na trase optického kabelu nachází zesilovače, které zvyšují sílu signálu a eliminují tak ztráty.

Tým vědců nyní plánuje pokračovat v práci na svém systému přenosu dat na dlouhé vzdálenosti, pokusit se zvýšit přenosovou kapacitu a také rozšířit rozsah přenosu. Technologie byla poprvé představena na mezinárodním setkání Conference on Optical Fiber Communications vloni v červnu. Dále čtěte: (Obří kosmický teleskop se ponoří do samotného zrodu vesmíru. Bude zkoumat nejstarší hvězdy ve vesmíru).

Zdroj info: scitechdaily.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu