Whistleblowerka odhalila svou identitu a den nato postihl giganta sociálních sítí Facebook celosvětový blackout

PC a Mobil 06. října 2021 | 07:40 — Radka Jančová
Bývalá produktová manažerka Facebooku Frances Haugenová, která je zodpovědná za anonymní zveřejnění interních dokumentů o společnosti Facebook, na nichž zakládal investigativní články list the Wall Street Journal, odhalila v neděli svou identitu v pořadu 60 Minutes. V pondělí pak nastal největší výpadek sociálních sítí právě pod společností Facebook od roku 2019, trval více než šest hodin. Ozývají se teorie, že by odhalení whistleblowerky mělo spojitost s celosvětovým výpadkem.
Další 1 fotografie v galerii
V pondělí 4. 10. 2021 došlo k největšímu výpadku platformy Facebook a jeho přidružených aplikací / Pixabay

V pondělí na večer postihl platformu Facebook, pod kterou spadají i aplikace jako Instragram, Whatsup nebo Messenger, nejdelší výpadek za poslední roky. Problémy s tím spojené měly následně i čeští operátoři, a to především Vodafone a z části T-mobile. Objevují se teorie, které zvažují, zda výpadek Facebooku nemá určitou spojitost s nedělním odhalením whistleblowerky Frances Haugenové, která vynesla o firmě interní informace na veřejnost. Mimo to, že od Severní Ameriky až po Asii nefungoval Facebook a jemu přidružené aplikace, v Česku měli problémy i někteří operátoři. Mezi nimi byl i druhý největší poskytovatel telefonních a internetových služeb Vodafone.

Podle vynesených dokumentů chce Facebook cíleně pracovat s nenávistnými příspěvky

Haugenová je zodpovědná za anonymní zveřejnění interních dokumentů společnosti do médií a federálním úřadům. Dokumenty dokládají, že si byla společnost Facebook vědoma škod, které jimi služby poskytované způsobují. Podle Haugenové se společnost chová v rozporu s tím, co sama uvádí, a cíleně zesiluje příspěvky s nenávistným obsahem a dezinformacemi. Facebook prý upřednostňuje zisk namísto boje proti šíření takového obsahu. Místo toho, aby platofma proti dezinformacím zasahovala, je spíše více prohlubuje.

Za ústřední problém jsou dle Haugenové považovány algoritmy, které jsou zodpovědné za obsah, jenž uživatelé ve výsledku vidí. Podle dalších výzkumů jsou to právě negativní emoce a nenávistný obsah, který všeobecně hýbe děním. Společnost Facebook svým chováním podle všeho ovlivnila i nepokoje při útoku na Kapitol Spojených Států amerických v lednu 2021. Podobné fake news šířené skrz sociální sítě ovlivnily i prezidentské volby, kdy proti sobě stáli kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová. V poslední době také zmizely z Facebooku příspěvky, které se týkaly právě nepokojů v Kapitolu. Společnost, která stojí za firmou Facebook, mizení příspěvků odůvodnila tím, že se jedná o technickou chybu.

Facebook podle dokumentů, které Haugenová zveřejnila, vlastní údajně dvě studie, které uvádějí, že užívání sociální sítě Instagram může u některých mladistvých vést k vážným psychickým problémům nebo dokonce k sebevražedným myšlenkám. O studiích informoval v září list the Wall Street Journal.

Chyba konfigurace

Nejednoho uživatele sociálních sítí možná napadne, zda za takto rozsáhlým výpadkem nestojí hackeři. Bezpečnostní experti, kteří situaci bedlivě sledovali, tvrdí, že výpadek souvisí spíše s chybou v konfiguraci, nikoli s útoky hackerů. Ačkoli se celkově nevylučuje rovněž spekulace o tom, že k výpadku mohla přispět interní sabotáž. Firma, pod níž Facebook spadá, se rovněž nechala slyšet, že během šestihodinového blackoutu nedošlo k žádnému úniku informací nebo citlivých osobních dat.

Výpadek sítí českých operátorů přímo souvisel s výpadkem Facebooku

Mimo to, že od Severní Ameriky až po Asii nefungoval Facebook a jemu přidružené aplikace, v Česku měli problémy i někteří operátoři. Mezi nimi byl i druhý největší poskytovatel telefonních a internetových služeb Vodafone. Nejeden zákazník některých českých poskytovatelů k síti zaznamenal v podvečerních hodinách i výpadky připojení k internetu.

Nedostupnost připojení k síti měla přímou spojitost s výpadkem Facebooku. Společnost Vodafone na svém twitterovém účtu uvedla, že vzhledem k celosvětovému výpadku již zmíněných sociálních sítí došlo k sekundárnímu přetížení některých částí pevné sítě Vodafone. Vodafone pak kolem osmé hodiny večer ohlásil, že všechny části jejich pevné sítě jsou opět funkční. Čtěte také: Facebook čte zprávy z chatové aplikace WhatsApp.

 Zdroj: BBC.com, pennlive.com, Reuters.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu