Speciální útvar zabavil 650 milionů korun v bitcoinech. Rozbil tak největší drogové online tržiště na světě

PC a Mobil 07. dubna 2022 | 10:18 — Lukáš Bauer
Německé orgány oznámily, že se jim podařila zcela ojedinělá akce, během které rozbili obří organizovaný obchod s drogami v síti darknet. Během zásahu se policistům podařilo zabavit bitcoin v hodnotě nejméně 650 milionů korun. Jedná se o největší podobnou akci za poslední dobu na evropském kontinentu.
Další 1 fotografie v galerii
Expertům se podařilo rozbít největší online nelegální tržiště / Pixabay

Největší drogová burza, takzvaná hydra, byla podle německých úřadů rozprášena během dlouho připravované akce. Servery hydry, které se léta ukrývaly v takzvaném darknetu, byly ovládnuty experty. Toto obří drogové tržiště bylo největší svého druhu na planetě. Během zásahu policie zabavila více než 650 milionů korun v bitcoinech.

Toto největší tržiště s drogami na světě využívalo více než 17 milionů zákazníků, kteří drogy kupovali od 19 tisíc obchodníků. Hydra zůstávala léta mimo dohled státních orgánů, protože se její servery nacházely na takzvaném darknetu, tedy nepřístupné části internetu, do které se lze dostat jen s pomocí speciálního software.

Nelegální obchod obřích rozměrů

Německé úřady v tiskové zprávě uvedly, že se jim podařilo zabavit značnou část serverové infrastruktury webu a také 543 bitcoinů. Na činnost tohoto ilegálního tržiště se německé úřady zaměřily loni v srpnu a ve spolupráci s americkými agenturami a FBI se jim podařilo celou infrastrukturu hydry rozbít.

Tato ruskojazyčná stránka, podle dostupných informací, vytvářela největší nelegální online obchod na světě, přičemž fungovala nejméně od roku 2015. Celé prostředí hydry umožňovalo zcela anonymní obchodování mezi prodejci drog a jejich zákazníky. Největší základnu přitom tvořili uživatelé z východní evropy, především Běloruska, Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu. Experti rovněž odhadují, že burzou proteklo od jejího založení nejméně 5 miliard dolarů, v přepočtu tedy více než sto miliard korun.

Sofistikované zastírání transakcí

„Nelegální tržiště bylo ruskojazyčnou platformou darknetu, která byla přístupná přes síť Tor přinejmenším od roku 2015. Jen v roce 2020 činily jeho tržby nejméně 1,23 miliardy eur. Zejména služba Bitcoin Bank Mixer, která fungovala k zastírání digitálních transakcí a kterou platforma poskytovala, mimořádně ztěžovala vyšetřování kryptografických transakcí orgánům činným v trestním řízení,“ uvedli němečtí policejní úředníci ve své úterní tiskové zprávě.

A stejný byl i příběh prvního známějšího darknetového obchodu Silk Road (Hedvábná stezka). Ten byl zrušený už roku 2013, ale ještě stejného roku se ho podařilo oživit. Definitivně padl až o rok později i se svým zakladatelem, Rossem Ulbrichtem – ten byl v rozsáhlém procesu usvědčen ve všech bodech obžaloby a odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění. Dále čtěte: (Jak Facebook akceleroval šíření dezinformací. V platformě byla závažná chyba).

Zdroj: Gizmodo, Eliptic.

Témata: Bitcoin, drogy, burza, darknet
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu