V Česku řádí bitcoinoví podvodníci. Okrádají lidi o peníze skrze bankomaty

Věda a technika 11. prosince 2021 | 09:41 — Lukáš Bauer
Česká bankovní asociace vydala varování pro klienty jednotlivých bank v souvislosti se stále více se rozmáhajícími bitcoinovými podvody. Asociace upozorňuje na odcizování finanční hotovosti pod falešnou záminkou skrze bitcoinové bankomaty. Lidé již přišli o statisíce korun.
Další 1 fotografie v galerii
Podvodníci v Česku připravili lidi o statisíce / Pixabay

V Česku se stále častěji objevují podvody, kdy prostřednictvím bitcoinových bankomatů podvodníci připravují lidi o značné finanční prostředky. Česká bankovní asociace (ČBA) už vydala varování pro klienty bank, kteří této nové hrozbě musejí čelit. Podvodníci jako již každý rok využívají všeobecného spěchu a nepozornosti lidí a pod záminkou ohrožení jejich účtů je podněcují k výběru úspor a jejich vložení na bitcoinové účty právě prostřednictvím bitcoinových bankomatů.

Banky v souvislosti s tímto typem podvodů dlouhodobě varují své klienty předtím, aby případnou hrozbu ovlivňující jejich účet řešili pouze prostřednictvím linek nebo s pracovníky jejich poboček.

Bitcoinové bankomaty

„V posledních dnech se setkáváme stále častěji s typem útoků, při kterých podvodníci donutí klienty vybrat úspory a vložit je na podvodné účty prostřednictvím bitcoinových bankomatů. Útočníci obvykle kontaktují klienta s tím, že jeho účet byl napaden, a pokud chce své peníze zachránit, musí s nimi spolupracovat. Často se přitom ohánějí i součinností s Policií ČR. Klienti ve strachu, že o své peníze přijdou, pak udělají, co po nich podvodníci žádají. V mnoha případech je i klienti sami pustí do svého internetového bankovnictví prostřednictvím aplikace umožňující tzv. „vzdálený přístup“ do PC, kterou si stáhnou na základě instrukcí podvodníků,“ vysvětlil princip útoků Petr Barák, předseda Komise ČBA pro kyberbezpečnost.

Banky také evidují případy, kdy podvodníci telefonicky kontaktují jejich klienta zda si žádal ve své bance o půjčku. Když pak klient odpoví, že ne, podvodníci mu sdělí, že půjčka již byla načerpána a ať vyberou peníze a vloží je pomocí bitcoinového terminálu zpět do banky. Tímto způsobem přišlo už několik klientů bank o své úspory.

Bezpečnost bankovních účtů

ČBA ve svém varování upozorňuje, aby lidé zejména během Vánoc dbali zvýšené pozornosti a nesdíleli žádná citlivá data prostřednictvím telefonu, nebo e-mailu. Pokud banky mají jakékoliv podezření na zneužití účtu, ve většině případů ho samy zablokují. Tímto krokem banky chrání prostředky svých klientů před nejrůznějším druhem podvodné a trestné činnosti. Dále čtěte: (Společnost NASA zadala zvláštní požadavek. Na Měsíc chce dopravit jadernou elektrárnu). 

Zdroj: E15.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu