Skvělá zpráva! Vědci mají v rukou budoucnost již téměř vyhynulého savce

Věda a technika 06. července 2018 | 14:09 — Lukáš Bauer
Letos na jaře zemřel poslední žijící samec severního nosorožce bílého Súdán, který byl zpět do Keni převezen ze zoo ve Dvoře Králové. Naděje na záchranu tohoto prakticky vyhynulého druhu vědci vkládají do nejmodernějších vědeckých metod.
Samec Súdán zemřel letos v březnu / Internet

Nyní vyvinuli embryo, které se pokusí vložit do těla náhradní matky podobného druhu. Poslední žijící samice jsou totiž už příliš staré. Severní nosorožec bílý je na pokraji vyhynutí, protože na naší planetě už nežije ani jeden samec. Z tohoto druhu žijí pouze dvě samice a ani jedna z nich již není schopna přirozené reprodukce vzledem k pokročilému věku. Ve volné přírodě je druh již považován za vyhynulý.

Vědci však stále mají jistou naději na záchranu druhu v podobě zmraženého sperma již dávno zemřelých samců. Nyní vědci za použití těchto zmražených vzorků a nejmodernějších metod umělé reprodukce v laboratoři vyvinuli hybridní embryo. Plod vznikl spojením semene nosorožce severního bílého a vajíčka příbuzného nosorožce jižního bílého. U nosorožců jde vůbec o první případ, kdy bylo laboratorně dosaženo blastocysty, tedy raného stadia vývoje embrya.

„Existuje velká šance, že po vložení embryí do dělohy náhradní matky tato samice zabřezne,“ uvedl vedoucí oddělení Reprodukčního managementu Leibnizova institutu pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně Thomas Hildebrandt. Vědci nyní pracují na vývoji metody pro vložení embrya do samice.

K bezpečnému odběru vajíček používají nedávno patentovaný nástroj o délce téměř dvou metrů. Vajíčka končila v laboratoři Avantea v Itálii, která je světovým lídrem asistované reprodukce pro velká zvířata. V této laboratoři se vědcům podařilo vyvinout metody nezbytné pro správné zrání vajíček.

Úspěšné vytvoření hybridního embrya je zásadním krokem k narození prvního mláděte nosorožce bílého severního pomocí metod umělé reprodukce. Nyní vědci stojí před úkolem získat vajíčka z posledních dvou samic žijících v Ol Pejetě. Jedná se o náročný proces, ale experti už mají za sebou přes 20 cvičných odběrů vajíček ze samic nosorožce jižního bílého. Pokud bude vědecký pokus o záchranu tohoto druhu úspěšný, bude to důležitým milníkem v ochraně i dalších druhů, které jsou kriticky ohrožené. Dále čtěte: (Zemřel poslední samec severního bílého nosorožce. V posledních letech ho střežili po zuby ozbrojení rangeři).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu