Vědci objevili zcela unikátní fosili. Takto zachovalé embryo dinosaura ještě nikdy nenašli

Věda a technika 23. prosince 2021 | 10:22 — Lukáš Bauer
Skupina paleontologů objevila unikátní fosilii dinosauřího embrya. Těchto zkamenělých embryí již bylo nalezeno několik, tento objev je však pozoruhodný tím, jak zachovalé embryo je. Podle jeho objevitelů se dokonce jedná o nejvíce zachovalé embryo dinosaura, které kdy bylo objeveno. Poskytne cenné poznatky o vývoji těchto pradávných tvorů.
Další 2 fotografie v galerii
Zkamenělé embryo dinosaura objevila skupina paleontologů / University of Birmingham (volný zdroj)

V Číně bylo objeveno dosud nejvíce zachovalé embryo dinosaura, které kdy bylo nalezeno. Podle paleontologů, kteří zkamenělé embryo uvnitř vejce objevili, je nález starý nejméně 66 milionů let. Výzkum tohoto unikátu také naznačuje, že moderní ptáci a dinosauři měli mnoho společného.

Samotné vejce patří druhu dinosaura zvaném oviraptosaur. Díky detailnímu pohledu dovnitř vejce vědci zjistili, že poloha, v jaké je embryo uvnitř vejce umístěno, velmi věrně odpovídá tomu, jakou polohu uvnitř vejce mají embrya dnešních ptáků. Novou vědeckou studii publikoval odborný časopis iScience.

Podobné dnešním ptákům

Toto jedinečné držení těla embrya uvnitř vejce pozorovali u tohoto druhu vědci poprvé. Vědci se také domnívají, že chování embrya před líhnutím, které je známo u dnešních ptáků, mohlo vzniknout právě u dinosaurů. Celé embryo měří na délku sedmadvacet centimetrů, ale díky tomu, v jaké je embryo pozici, se vejde do vejce o délce sedmnácti centimetrů.

Velmi cenný nález

Embrya jsou mezi paleontology velice cenná, protože se jich v podobě zkamenělin dochovalo zachovalých jen velice málo. Podobný nález má proto pro vědce obrovskou hodnotu, jelikož může být zdrojem zcela nových poznatků o životě těchto dávno vyhynulých tvorů.

Vědci svůj objev pojmenovali Baby Yingliang a již nyní se díky němu dozvěděli mnoho nezodpovězených věcí ohledně rozmnožování dinosaurů, stejně jako to, že ptáci jsou s dinosaury z vývojového hlediska velmi podobní. Dále čtěte: (U kalifornského pobřeží se objevil velice zvláštní tvor. Má průhlednou hlavu a zelené oči).

Zdroj: iScience, BBC.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu