Na pobřeží Japonska byla objevena další opuštěná loď duchů ze Severní Koreje

Věda a technika 16. července 2018 | 09:09 — Lukáš Bauer
Na Japonském pobřeží byla vyplavena dřevěná rybářská loď duchů. Podle odborníků to může být předzvěst další vlny těchto událostí, kdy často opuštěná rybářská plavidla ze Severní Koreje doplouvají ke břehům Japonska. V několika případech se dokonce uvnitř nacházela mrtvá posádka.
Prázdné severokorejské lodě často končí u japonských břehů / Internet

Ztroskotaná rybářská osmimetrová loď ze dřeva byla v polovině minulého týdne nalezena na skalnatém pobřeží japonského ostrova Hokkaido. Osmimetrové plavidlo ze dřeva bylo prázdné, posádka pravděpodobně zahynula v bouři a prázdná loď doplula až k japonským břehům. Nález oznámil místním úřadům muž, který projížděl v oblasti na kole.

Přestože zatím není stoprocentně potvrzeno, odkud plavidlo pochází, spekuluje se, že se s největší pravděpodobností jedná o loď severokorejských rybářů. Loď se vydal prozkoumat tým potápěčů, když se nacházela asi 50 metrů od břehu, ale nepotvrdili na palubě žádnou posádku.

Tvarem, barvou a také svým technickým stavem tato loď připomíná plavidla, která byla v minulosti objevena u japonských břehů. Jen v loňském roce napočítali Japonci 104 opuštěných lodí, tedy plavidel bez živé posádky.

Některá plavidla japonské úřady nedokázaly s konečnou platností identifikovat, ale vše naznačovalo tomu, že pocházejí ze Severní Koreje. Například loď objevená na ostrově Sado loni v listopadu obsahovala severokorejské cigarety a bundy s korejskými nápisy. V jiné lodi byli zase objeveni dva mrtví námořníci, z nichž jeden měl u sebe brož s vyobrazením Kim Il Sung, dědečka Kim Čong-una.

Japonsko se snaží posílat pozůstatky zpět do Severní Koreje, mezi oběma státy však existuje jen minimální diplomatická podpora, a proto je tato snaha jen málokdy úspěšná. Rybářská sezona Severní Koreje trvá od října do února, v létě je tedy opuštěné plavidlo v japonských vodách poměrně vzácné. Zvýšený výskyt těchto opuštěných lodí předpokládají Japonci nejdříve koncem září (čtěte: U pobřeží Japonska se objevují lodě duchů. Některé ukrývají mrtvá těla).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu