Při návštěvě horských oblastí některých zemí hrozí nebezpečí. V Rumunsku turisty napadli medvědi

Věda a technika 10. srpna 2018 | 11:35 — Lukáš Bauer
V Rumunsku zažili turisté velice nepříjemný incident. Během návštěvy této země na východě Evropy je totiž honili hladoví medvědi. Incident se nakonec obešel bez zranění, ale turisté přišli o své batohy, které medvědi poničili, když v nich hledali potravu. Podobné události přitom nejsou vůbec ojedinělé.
Medvědi většinou na člověka neútočí, za určitých okolností se to však může stát / Internet

Z Rumunska v poslední době přichází zprávy o množících se útocích medvědů na turisty. Jen za poslední dva dny se objevili informace o minimálně třech podobných událostech, kdy došlo ke střetu člověka s touto nebezpečnou šelmou. Většina z těchto incidentů se odehrála v oblasti Karpat, ve dvou případech došlo také ke zranění.

Počátkem tohoto týdne ošetřili záchranáři muže se zraněním ruky. Zranění mu způsobil medvěd během kempování v župě Prahova na jihu Rumunska. Muž byl šelmou napaden během spánku.

Podobný případ napadení se stal během úterní noci. Devětatřicetiletý muž utrpěl zranění na ruce poté, co se do jeho stanu snažil dostat velký medvěd, který pravděpodobně hledal potravu.

Ve stejném dni se odehrál také poslední incident, kdy pětici turistů pronásledovalo několik medvědů v údolí řeky Prahova. Jednalo se o jedno z nejnebezpečnějších setkání, před kterým odborníci varují. Tentokrát totiž turisté narazili na medvědici s odrostlými mláďaty.

Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale turisté přišli o své batohy, které medvědi velmi nešetrně prohledali. Medvědice s mláďaty představuje zdaleka největší nebezpečí, protože bývá velice agresivní ve snaze ochránit své potomky. Medvěd se jinak člověku vyhýbá, mohou ale nastat situace kdy dojde k incidentu. V Rumunsku v současnosti žije okolo šesti tisíc medvědů. Dále čtěte: (Chovatelé v pražské zoo zvířata ochlazují zmrzlinou z ryb a ovoce. Problémy mají zejména mláďata).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu