Problém s plastovým odpadem získal zcela nový rozměr. Uvolňuje také skleníkové plyny

Věda a technika 16. srpna 2018 | 10:42 — Lukáš Bauer
Výzkumná pracovnice Sarah-Jeanne Royerová během studia dopadu plastů na životní prostředí zjistila, že tyto umělé materiály uvolňují do ovzduší skleníkový plyn metan. Díky tomu přispívají plastové odpady ke globálnímu oteplování.
Plastový odpad se hromadí na skládkách / Internet

Že plastový odpad produkuje škodlivý metan, je známo už řadu let, ovšem nové zjištění dalo tomuto problému zcela nový rozměr. Vědecká pracovnice Sarah-Jeanne Royerová, která se dlouhodobě věnuje otázkám dopadů plastových odpadů na životní prostředí, totiž prokázala, že plast uvolňuje metanu mnohonásobně více, než se zdálo.

Royerová se během svého mládí přes týden v laboratořích věnovala chemii a během víkendů vedla týmy dobrovolníků, kteří čistili pláže od plastů. Právě plasty se staly zásadní změnou v její kariéře.

Po roce a půl intenzivního výzkumu, testování a různých experimentů zjistila, že z plastového odpadu jsou jednoznačně nejhorší nákupní tašky. Uvolňují totiž nejvíce metanu a ethylenu, které nejvíce přispívají ke skleníkovému efektu. Royerová také zjistila, že po dvě stě dnech na slunci taková plastová taška emituje 176 krát více metanu, než na začátku experimentu.

Důvodem je nejen sluneční záření, které zrychluje produkci skleníkových plynů, ale také velmi tenká vrstva plastu, ze které jsou tašky zhotoveny. Tato vrstva mnohem lépe uvolňuje metan než silnější plastové části.

Dnes je sice množství metanu a etanu uvolňovaného do atmosféry z plastu poměrně malé, ale Royerová se obává, že v budoucnu může tato vlastnost plastového materiálu představovat závažný problém. Podle expertů je potřeba provést ještě řadu výzkumů, aby mohl být stanoven jednoznačný závěr o reálných dopadech na životní prostředí. Dále čtěte: (Švédsko může přijít o svůj nejvyšší vrchol. Ztratil už neuvěřitelné čtyři metry).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu