Tisíce tun chemických zbraní leží na dně Baltského moře. Ekologové varují před blížícím se problémem

Věda a technika 13. srpna 2022 | 07:27 — Lukáš Bauer
Na dně Baltského moře se nachází podle odhadů až sto tisíc tun chemických zbraní a nevybuchlých min z druhé světové války. Na tuto skutečnost nyní upozorňují ekologové, kteří varují, že zkorodované sudy s chemickými zbraněmi mohou způsobit vážnou ekologickou katastrofu.
Další 1 fotografie v galerii
Sudy s chemickými zbraněmi jsou rozesety po celém Baltském moři / Depositphotos

Skupina polských ekologů varuje před problémem, který představují tisíce tun nevybuchlé munice a především chemických zbraní z druhé světové války, jež se nacházejí na dně baltského moře. Tato smutná připomínka největšího konfliktu v dějinách se nachází na mnoha místech baltského moře. Vyhledávání těchto míst a jejich následná lividace je velice obtížnou disciplínou, reznoucí sudy s chemickými zbraněmi však představují problém.

„Po Postupimské konferenci byli zodpovědní za 'neutralizaci' německých chemických zbraní mimo jiné vojáci Sovětského svazu, kteří likvidovali muniční sklady v Polsku a Německu,“ uvedl polský deník Gazeta Wyborcza.

Sudy jsou doslova všude

Nejvíce zamořená oblast především chemickými zbraněmi je podle dostupných záznamů Götlandská pánev – rozsáhlá oblast mezi Švédském a pobaltskými státaty. Rusové však podle deníku shazovali sudy s chemikáliemi náhodně podél tras námořních konvojů, a proto je přesné určení míst prakticky nemožné. Dalším místem, kde je vysoká koncentrace zbraní, je Bornholmská pánev, nacházející se východně od dánského ostrova Bornholm. Některé sovětské dokumenty uvádějí, že se v těchto místech nachází až čtyřicet tisíc tun zbraní, které leží v hloubce okolo sta metrů.

Tikající bomba

Chemické zbraně se na dně baltu nacházejí především v podobě barelů s yperitem. Dále se na mořském dně nachází celá řada letecké a další munice. Předchozí výzkumy přitom ukázaly, že jedna yperitová bomba dokáže kontaminovat oblast o rozloze až sedmdesáti kilometrů čtverečních. Biologové také zjistili, že v oblastech, kde se nachází sudy s yperitem, dochází častěji k nevysvětleným onemocněním rybích druhů.

V průběhu desetiletí tyto sudy s chemickými zbraněmi totiž korodují a nebezpečné chemikálie unikají do Baltského moře. Někteří biologové tak varují, že množství chemických zbraní na dně moře je doslova tikající bombou, která může způosbit rozsáhlé zamoření Baltského moře a katastrofu obrovských rozměrů. Dále čtěte: (Americký neviditelný superbombardér B-2 Spirit byl zachycen službou Google Earth. Vidět ho nyní může každý).

Zdroj: Uniindia, Firstnews

Témata: moře, odpad, válka, zbraň
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu