Nejstarší mumie světa z pouště Atacama se před očima archeologů mění na černý sliz

Věda a technika 26. srpna 2018 | 10:13 — Lukáš Bauer
Sbírka nejstarších mumifikovaných lidských ostatků, které byly objeveny v severním Chile, se přeměňují na černou slizkou hmotu. Děje se tak s rostoucí vlhkostí v místě jejich nálezu a vědci si marně lámou hlavu s tím, jak jejich rozkladu zabránit.
Mumie se rychle rozpadají a proměnují v černou hmotu / Internet

Vzácné mumifikované pozůstatky lidí, jež byly objeveny na severu Chile, jsou staré nejméně 7000 let. Jedná se o jedny z nejstarších mumifikovaných pozůstatků na světě. Více než stovka těchto vzácných mumií se ale od minulého roku začala rozkládat a vědci nevědí, jak tomu zabránit. Požádali o pomoc světovou organizaci UNESCO.

Vědci si od spolupráce s UNESCO slibují, že by díky většímu zájmu expertů mohli přijít na to, jak této nepříjemné skutečnosti zabránit, než se mumie zcela rozloží. Tyto mumie byly objeveny v průběhu dvacátého století a do dnešního dne byly objeveny téměř tři stovky mumií.

Nejstarší z těchto nálezů se datují až do roku 5050 před naším letopočtem. Mumie jsou pozůstatky skupiny lovců a sběračů známých jako Chinchorro lidé, kteří mumifikovali své mrtvé přibližně o 2000 let dříve, než starověcí Egypťané začali mumifikovat faraóny.

Vědci se domnívají, že kontaminovaná pitná voda z nedalekých sopek mohla zahájit praxi mumifikace. V tělech mumií totiž výzkumníci nalezli arsen, kterým se mohli lidé otrávit. Chinchorros se vyznačovali tím, že mumifikovali každého svého člena.

Mumie byly perfektně zachovány, protože byly ukryty pod suchým pískem v poušti Atacama po tisíce let. Nyní se zdá, že mumie začínají degradovat v souvislosti s rostoucí vlhkostí. Analýza vzorku tkáně z mumií odhalila, že za rozklad jsou odpovědné běžné dnešní bakterie.

Jakmile se objeví správná teplota a správná vlhkost, bakterie začaly používat prastarou kůži jako živiny, domnívají se vědci. Mumie tak pravděpodobně zachrání pouze převoz do sušších oblastí. Dále čtěte: (Dramatická sucha v Británii pomohla odhalit základy vzácných historických památek).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu