V sibiřském kráteru Batagajka bylo objeveno zcela neporušené mládě dávno vyhynulého tvora

Věda a technika 28. srpna 2018 | 09:45 — Lukáš Bauer
Na Sibiři probíhá již řadu let odtávání půdy, která byla po tisíce let zmrzlá, a archeologové díky tomu přišli již s několika unikátními objevy. Jedním z nich je například nedávno objevené hříbě dávno vyhynulého druhu koně, které je v nebývale dobrém stavu.
Další 1 fotografie v galerii
Hříbě bylo ukryto v permafrostu desítky tisíc let / Internet

Sibiřská krajina se v posledních letech značně mění. Obrovská území, která byla tisíce let ukrytá pod ledem, odtávají a odhalují se tak bohatá archeologická naleziště. V důsledku odtávání se také uvolňuje velké množství metanu, který byl uvězněn pod zemí, a v krajině vznikají rozsáhlé propadliny. 

Právě tato místa se často stávají cennými archeologickými lokalitami. Nejnovější nález, který zveřejnili ruští archeologové, je toho důkazem. V dříve zmrzlé půdě bylo totiž objeveno mládě dávno vyhynulého koně. Tělo mláděte bylo po tisíce let ukryto v bahně a je proto v naprosto neporušeném stavu.

Hříbě, které má dochovanou kůži, hřívu, kopyta i ocas bylo objeveno místními v kráteru Batagajka, kterému se přezdívá brána do podsvětí. Vědci odhadují stáří mláděte na přibližně třicet až čtyřicet tisíc let.

Hříbě z období mladého paleolitu patřilo k druhu dávno vyhynulého koně, který je od dnešních koní značně odlišný. V době smrti bylo mládě zhruba dva měsíce staré a nemělo žádné viditelné zranění.

Díky velice nízkým teplotám v oblasti se zachovaly dokonce i některé vnitřní orgány. Vědci se díky tomuto objevu mohou dozvědět mnohé o zvířatech, která kdysi v oblasti Sibiře žila, i o způsobu jejich života. Dále čtěte: (Nejstarší mumie světa z pouště Atacama se před očima archeologů mění na černý sliz).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu