Začal největší úklid vod oceánu v dějinách lidstva. Podaří se snížit kritické množství plastů?

Věda a technika 12. září 2018 | 14:00 — Lukáš Bauer
Odstartovala první fáze projektu Ocean Cleanup pro záchranu světového oceánu od plastů a jiného lidského odpadu. K velké tichomořské odpadkové skvrně se vydal plovoucí systém s názvem Wilson, který ji začne pomalu likvidovat. Později by se k jeho činnosti mělo přidat dalších šedesát strojů.
Další 1 fotografie v galerii
Ocean Cleanup je projekt na likvidaci plastů z oceánu / Internet

Jedinečný projekt na záchranu oceánu s názvem Ocean Cleanup (v překladu úklid oceánu), odstartoval svou první fázi. K velké tichomořské odpadkové skvrně odplul první ze šedesáti systémů Wilson, které budou z hladiny plastový odpad sbírat.

Systém dopluje do vzdálenosti přibližně 640 kilometrů od pobřeží San Francisca, kde bude podroben čtrnáctidenním zkouškám v ostrém provozu. K odpadkové skvrně na severu Tichého oceánu se Wilson dostane v polovině října.

Podobných skvrn o rozloze menších států je v oceánu hned několik. Skládají se převážně z plastového odpadu, který představuje stále větší problém. Z plastu se totiž postupem času stávají nebezpečné mikroplasty, které dokáží projít buněčnou stěnou a způsobovat vážná onemocnění.

Systém Wilson je založen na 600metrovém plováku, který je tažen za lodí. Tento speciální sběrný plovák má pod hladinou ukrytý třímetrový lem, který zachycuje odpad. Jedná se vlastně o jakési oceánské lapače plastu, které v roce 2013 vymyslel Holanďan Bojan Slat.

Když Slat systém Wilson vymyslel, bylo mu pouze 16 let. Jako mladý si přál vymyslet způsob, jak zbavit svět největšího oceánského shluku odpadků složeného z přibližně 1,8 bilionu kusů plastů.

Systém je navržen tak, aby dokázal efektivně využívat přírodní síly větru a vln, díky kterým se bude pohybovat rychleji než plast. Plovák nakonec plasty obklopí a speciální těžební loď je bude nakládat a odvážet do sběren odpadu.

Projekt Ocean Cleanup byl zahájen s jediným systémem Wilson. Během následujících let by se k němu mělo přidat dalších šedesát systémů. Do pěti let by tak mohl projekt Ocean Cleanup odstranit až padesát procent celkové rozlohy skvrny.

Po dokončení zkoušek se plovák vydá na další cestu k centru skvrny. Přibližně 1 800 kilometrů dlouhá cesta mu zabere dva až tři týdny. Lodě s plovákem poplují rychlostí pouze 3,7 až 7,4 kilometru za hodinu. Dále čtěte: (Vědci se po letech vrací k jezeru Loch Ness. Na základě vzorků DNA určí, co neobvyklého v jezeře žije).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu