V jihoafrické jeskyni bylo objeveno nejstarší lidské umění na světě

Věda a technika 15. září 2018 | 11:45 — Lukáš Bauer
Experti z jižní Afriky objevili v jeskyni unikátní odkaz dávných obyvatel afrického kontinentu. Kresby červenou barvou představují dosud nejstarší objevené malby na Zemi. Vědci stáří těchto kreseb odhadují nejméně na 73 tisíc let.
Několik drobných čar na úlomku kamene považují vědci za nejstarší malbu / Internet

Jihoafričtí archeologové v polovině týdne zveřejnili studii, ve které se vědci zabývali výzkumem záhadných červených linií v jednom z nejstarších archeologických nalezišť na planetě. Závěrem studie je, že se jedná o dosud nejstarší známky lidských kreseb na Zemi.

Stáří obrazců kreslených červenou barvou archeologové odhadují na 73 tisíc let a jsou tedy nejméně o 30 tisíc let starší než dosud nejstarší známé kresby ze Španělska a Indonésie. Unikátní objev, který přepisuje dějiny lidského umění, byl učiněn v jeskyni Blombos v Jihoafrické republice. V této oblasti byla již v minulosti objevena celá řada artefaktů, jejichž stáří bylo až 100 tisíc let.

Kresba v podobě několika červených čar byla objevena na několikacentimetrovém úlomku skály. Přestože zdánlivě netvoří žádný tvar, vědci se domnívají, že byla vytvořena vědomě pradávnými lidmi a byla tak součástí větší kresby vytvořené červeným okrem.

„Tohle je nejstarší známá kresba v dějinách lidstva. Co to znamená? Nevím. Vím jen, že to, co se nám může jevit jako velmi abstraktní, mohlo něco znamenat pro lidi z tradiční společnosti, která to vytvořila. Věděli jsme o mnoha věcech, které homo sapiens uměl, ale nevěděli jsme, že tehdy dokázal kreslit,“ uvedl člen vědeckého tým Francesco d'Errico.

Někteří světoví experti jsou ale k závěrům studie poněkud skeptičtí a několik drobných čar na úlomku kamene za kresbu nepovažují. Vědci se nyní budou v jeskyni snažit najít další části domnělé kresby, která by jejich domněnky potvrdila. Dále čtěte: (Pod italským divadlem dělníci vykopali neuvěřitelný zlatý poklad z období Římské říše).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu