Čech stvořil unikátního robota, který napodobuje let hmyzu. Ve světě vzbudil velký ohlas

Věda a technika 19. září 2018 | 09:33 — Lukáš Bauer
Tým expertů pod vedením českého vědce vynalezl nejdokonalejšího létajícího robota, který k pohybu využívá techniku hmyzích křídel. Práce tohoto vědeckého týmu vzbudil ve světě velký ohlas a dostala se dokonce na titulní stranu vědeckého časopisu Science.
Loading...
Unikátní robot létá podobně jako hmyz / Internet

Unikátního robota s názvem DelFly Nimble vyvinul vědecký tým v čele s českým vědcem. Jejich výtvor se dostal na titulní stranu prestižního vědeckého časopisu Science. Robot  čtveřici pohyblivých křídel používá k pohybu a zároveň ke změně směru, čímž se velmi podobá létajícímu hmyzu.

Robotický hmyz s rozpětím křídel 33 centimetrů vzdáleně připomíná vážku a ve vzduchu vydrží okolo pěti minut podle náročnosti manévrů. Za tuto dobu dokáže urazit vzdálenost až jeden kilometr. Robot dokáže vyvinout maximální rychlost asi 25 km/h.

Podle slov jeho stvořitelů je tento robotický hmyz unikátní zejména tím, jak rychle dokáže měnit pohyb a provádět manévry, které jsou kompletně řízeny počítačem. Robot může nést také minikameru, která může operátorovi ukazovat cestu. 

Stroj používá k pohybu křídel dvojici mechanismů a je schopen mávnout křídly až sedmnáctkrát za vteřinu. Frekvenci křídel může variabilně měnit v závislosti na tom, zda chce stoupat, klesat, nebo se jen vznášet. Podobně jako opravdový hmyz dokáže měnit svou rotaci kolem všech os.

Hmyz patří mezi nejobratnější letce v přírodě. Řada hypotéz, které vědci o jeho schopnostech mají, se ale nedá z nejrůznějších důvodů ověřovat při praktických experimentech ani s doposud existujícími roboty. Dále čtěte: (Vědci vyvinuli unikátního podmořského robota, který bude zabíjet invazivní druhy).

Témata: hmyz, robot, křídla, pohyb, let, vědec
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu