Vědci přišli s unikátním objevem. Našli dávno ztracený most mezi Británií a Evropou

Věda a technika 20. září 2018 | 10:08 — Lukáš Bauer
Po staletí se geologové domnívali, že novodobé britské území vzniklo kolizí dvou pevnin, které se jmenují Avalonie a Laurentie. Nejnovější výzkumy ale naznačují něco úplně jiného. Pravda se tak nejspíš nachází na území dnešní Francie.
Velká Británie nevznikla tak, jak se geologové po staletí domnívali / Internet

Geologové vyvracejí staletou teorii o vniku dnešních britských ostrovů. Dřívější teorie hovořila o srážce dvojice pevnin, takzvané Avalonie a Laurentie. Nejnovější vědecké výzkumy však naznačují, že v té době sehrála klíčovou roli ještě třetí pevninská masa s názvem Armorica, která dnes tvoří oblast severozápadní Francie.

Pilířem tohoto výzkumu se staly geologické průzkumy, které odhalily vysoké množství wolframu a cínu na jihu Anglie, které přímo korespondují s geologickými ložisky těchto kovů ve Francii. Podle těchto zjištění vědci také předpokládají, že hranice mezi jednotlivými pevninskými masami se nenachází pod kanálem LaManche, ale mezi Cornwallem a jižním Devonem.

„Je to zcela nové zjištění ohledně formování dnešní Británie. Naše výzkumy naznačují, že existuje jasná geologická hranice, která odděluje Cornwall a jižní Devon od zbytku Spojeného království,“ uvedl jeden z výzkumníků, petrolog Arjan Dijkstra.

Vědci prováděli výzkum ve dvaadvaceti různých lokalitách v Devonu a Cornwallu, které byly před mnoha miliony let vystavené působení podzemním sopečným erupcím. Odebrané vzorky magmatu byly podrobeny rentgenové fluorescenční spektroskopii (XRF), během které vzniká sekundární rentgenové záření, ze kterého lze analyzovat složení ozařovaného materiálu.

Formování britských ostrovů se odehrálo přibližně před 400 miliony let, ještě předtím, než se rozpadla Pangea a vytvořil se svět, který známe dnes. Již dříve vědci zjistili, že část Avalonie se například nachází na severovýchodě USA, druhá část je součástí Velké Británie. Dále čtěte: (Madagaskar byl posledním útočištěm dávno vyhynulých zvířat. Nový výzkum přepisuje dějiny planety).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu