Umělá inteligence pátrá po zdroji záhadných rádiových signálů přicházejících z vesmíru

Věda a technika 24. září 2018 | 08:00 — Lukáš Bauer
Experti z kosmického projektu SETI pod vedením Kalifornské univerzity Berkeley využili umělou inteligenci k odhalení dvaasedmdesáti takzvaných rychlých rádiových výbuchů. Nyní se snaží s pomocí strojového učení objevit jejich záhadný zdroj, který se nachází asi tři miliardy světelných let od Země.
Zdrojem rychlých rádiových výbuchů může být například supernova / Internet

Rychlé rádiové výbuchy se šíří napříč vesmírem a vědcům se tento záhadný jev opět podařilo zachytit. Jedná se o impulsy rádiového signálu, které trvají pouhých několik milisekund a pocházejí z neznámých objektů ve vzdálených galaxiích.

Vědci tentokrát využili umělou inteligenci k tomu, aby dokázali lokalizovat zdroj těchto krátkých, ale extrémně silných rádiových signálů. Zdroj rychlých rádiových výbuchů je zatím stále nejasný, ale vědci pracují s teorií, že mohou pocházet z vysoce magnetizovaných neutronových hvězd, které se nacházejí v blízkosti některé z černých děr.

„Tato práce je vzrušující nejen proto, že nám pomáhá porozumět dynamickému chování rychlých rádiových výbuchů, ale také pro unikátní zapojení umělé inteligence, pro jejich vyhledávání a analýzu," uvedl ve zprávě ředitel výzkumu v SETI Andrew Siemion.

Novinka, kterou vědci k odhalení signálu použili, je unikátní strojový algoritmus na vyhledávání různých druhů signálů, jež mohou pocházet z mimozemských civilizací. Algoritmus identifikoval rádiové signály z dat teleskopu Green Bank, která nasbíral 26. srpna 2017.

Stejná data přitom před několika měsíci analyzovali pomocí běžných algoritmů a odhalili jich pouze 24. Umělá inteligence ve stejném období objevila dalších 72 rychlých rádiových výbuchů. Unikátní algoritmus známý jako konvoluční neuronová síť určili na vzorcích, které objevili klasickou metodou.

Stejně jako vzor pulsů z pulzarů pomohl astronomům vytvořit počítačové modely extrémních fyzikálních podmínek uvnitř těchto objektů, nová měření pomocí umělé inteligence by konečně mohla odhalit přesný zdroj těchto signálů ve vesmíru. Dále čtěte: (Poprvé v dějinách lidstva se podařilo speciální družici zachytit rychle se pohybující vesmírný odpad).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu