Arktida se stále více otepluje. Vědci mají další zajímavé důkazy

Věda a technika 02. října 2018 | 08:15 — Lukáš Bauer
Vědci zjistili, že se stále rostoucí teplotou v arktických oblastech se na těchto územích začínají objevovat stále vyšší druhy rostlin. Výsledky téměř třicetiletého výzkumu vycházejí z řady měření na Aljašce, Islandu a v Kanadě.
Další 1 fotografie v galerii
Lední medvědy ohrožuje ubývání ledových ploch v Arktidě / Shutterstock

Ve stále teplejších oblastech Arktidy vědci zpozorovali zajímavý jev, který teplotní nárůst provází. Jedná se o výskyt stále vyšších druhů rostlin, které arktické oblasti ještě více oteplují. K tomuto závěru dospěla skupina mezinárodních expertů, kteří se věnují problematice růstu rostlin v nehostinných oblastech naší planety. 

Výsledky studie vychází z téměř třiceti let měření v oblastech Aljašky, Islandu, Kanadě a Rusku. V těchto oblastech se rostlinám díky nízkým teplotám příliš nedaří a velmi krátké vegetační období neumožňuje dlouhodobou prosperitu vyšších porostů a stromů. Podle autorů studie je také pravděpodobné, že arktická flóra, jež nyní dorůstá do výšky řádově centimetrů, může svůj vzrůst do konce století zdvojnásobit.

„Nejeví se to jako dramatické navýšení, ale když to přirovnáte k ekosystému v okolí svého domu, jako je například blízký les, a představíte-li si, že se jeho vzrůst znásobí dvakrát, je to dramatická změna,“ uvedla ve zprávě Isla Myersová-Smithová z univerzity v Edinburghu.

V arktických oblastech se tak donedávna dařilo pouze malým druhům, které se drží při zemi. Zmrzlá Arktida se však velice rychle mění a v uplynulých desetiletích se oblast oteplovala závratným tempem. Na pozemcích vyčleněných pro výzkum ve Švédsku a na Islandu se například objevila travina tomka vonná, která se běžně vyskytuje v evropských nížinách, kde dorůstá do výšky 15 až 50 centimetrů.

Tato skutečnost může ovlivnit celý tamní ekosystém, jelikož vyšší rostliny kolem sebe zachytí více sněhu, který brání jejímu hlubokému promrznutí. V létě pak tato půda zcela roztaje a do atmosféry uvolní uhlík, což přispěje k dalšímu oteplení. 

Na tomto jedinečném výzkumu se podílelo 180 expertů z celého světa, kteří porovnali údaje z více než 60 tisíc pozorovaných míst napříč Arktidou. Vědci se na tato místa budou stále vrace a růst místních rostlin monitorovat. Dále čtěte: (Vědci chtějí vyřešit krizi s pitnou vodou v jižní Africe. Ke břehům by mohly lodě přitáhnout obří ledovec).

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu